DET ELFTE MANUSET

Jun 22nd, 2022 | By | Category: 2022-06 juni, Recension

Omslag till Det elfte manusetAv Anne Holt
Det ellevte manus, 2021
Översättning Barbro Lagergren
Piratförlaget, 2022
ISBN 978-91-642-0784-5, in bunden, 455 sidor

Boken slutar med: ”Bli ALDRIG, ALDRIG författare”.

Men vi gillar verkligen att Anne Holt inte har följt det rådet. Men miljön är en bransch som hon kan, bokförlag.

Där, på Norges finaste förlag, börjar en ung kvinna, tidigare präst, som redaktör. Redan från början får hon överta hennes nu pensionerade föregångares manushög. Där hittar hon ett debutantmanus, en deckare, som visar sig skriven av en fd polis som hon inte känner till (men det gör hennes chef), Hanne Wilhelmsen. Det blir en roande konflikt dem emellan, båda nya i sina roller, och Hanne vill ju gärna provocera.

Men det problemet är marginellt när hon får veta att ”Det elfte manuset”, just det elfte av förlagets storsäljande succéförfattare, är försvunnet. Hon skulle ta hand om också det efter sin pensionerade föregångare.

Samtidigt får Hanne hjälpa sin adept polisassistent Henrik Holme som fått ansvar för ett oidentifierat lik, en kvinna vars kropp hittats i bakluckan på en bil och vars ansikte skurits bort. Inget stämmer, hon verkar ha levt utanför samhället.

Hanne, nu pensionerad och sittande i rullstol efter sin skottskada i tjänsten, välkomnar allt som kan få hennes utredarkunskaper att användas, både liket och det försvunna manuskriptet (kanske mest det senare). Och nu är det 2020 och Norge försätts i total pandeminedstängning, vilket gläder Hanne som då på nätterna kan utforska den tomma staden utan att träffa på oönskade personer. Den stackars förlagsredaktören får alltså träffa sin författare utomhus nattetid. Hanne är väldigt medveten om smittoläget (hennes fru är ju läkare som arbetar med dessa saker).

Detta blir en av de mest pandemirelaterade böcker jag läst, och avspeglar väl tankarna i början: visst kommer allt att vara över till sommaren?

Detta är en deckare, hänger allt ihop? Men Anne Holt är ett fullblodsproffs så läsaren ska inte inbilla sig och gissa för mycket.

Dessutom spelar ett tv-progrmam, som också visas i Sverige, en viss roll: Där ingen skulle tro att någon kunde bo.

Tillräckligt med lockande ingredienser? Läs denna elfte bok med Hanne Wilhelmsen i huvudrollen!

LEIF-RUNE STRANDELL

Anne Holt

Anne Holt. Foto Anna-Lena Ahlström

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22