DET BLÖDANDE HJÄRTAT

Sep 17th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Det blödande hjärtat

Av Andrew Taylor
Bleeding Heart Square 2008
Översatt av Jan Malmsjö
Forum 2009

En glad överraskning! Romanen påminner om de stora 1800-talsberättelserna av författare som Dickens och Trollope. Den man, Serridge, som personifierar ondskan kunde vara hämtad ur en Dickensroman.

Historien utspelas i England under 1930-talet, framför allt under 1934. De händelser som huvudpersonerna vill veta mera om inträffade 1930 och förmedlas till läsaren via en dagbok.

Andrew Taylor

Dagbokens författare är en kvinna som blir blint förälskad i en man. Han förmår henne att flytta ut på landet, till en gård som hon köper. Han får henne också att skriva över både gården och andra tillgångar på honom. Plötsligt försvinner hon.  Brev från Amerika vill ge sken av att hon rymt dit.

Några av hennes släktingar misstänker att hon i stället  blivit mördad och börjar intressera sig för vad som egentligen hände.

Bakgrunden, engelskt 30-tal, blir levande. Arbetslösheten är stor, många lever fattigt och enkelt. Mosley och hans fascister värvar anhängare, med framgång.

Handlingen lunkar på, oftast i lugn takt. Det saknas inte spänning och våld, tvärtom, men vi slipper seriemorden. Boken visar att det inte är antalet döda som skapar spänning och gör en bra kriminalroman.

Jag är ingen vän av dagens tjocka deckare. I det här fallet tog jag mig igenom 447 sidor i sakta mak utan att ha tråkigt ett ögonblick.

Ofta får jag en känsla av att författare i dag har för bråttom, inte vinnlägger sig om språket, låter handlingen spreta ut åt olika håll. De borde följa rådet “Kill your darlings!”.  Andrew Taylor arbetar tydligen med både intrigen  och detaljerna.

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22