DET BEHAGLIGA MED LÖRDAGAR

Jun 23rd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Det behagliga med lördagarAv Alexander McCall Smith
The Comfort of  Saturdays 2009
Översatt av Ingrid Ingemark
Damm förlag 2010

McCall Smith är bäst känd för sina böcker om Damernas detektivbyrå. Det här är den femte delen i serien om Isabel Dalhousie, en välbeställd dam i Edinburgh. Hon är ägare av och redaktör för en tidskrift om filosofi, en syssla som ger henne tid för annat, t.ex. att hjälpa sin brorsdotter i hennes delikatessbutik.

Hon är drygt 40 år och har en liten son med sin betydligt yngre särbo Jamie, som spelar fagott i flera orkestrar i Edinburgh.

Isabel blir ombedd att hjälpa till att lösa problem; i den här boken gäller gäller det att hitta svaret på frågan vad som hände när en läkare anklagades för att genom en feldosering ha orsakat två patienters död. Han är avstängd från sin tjänst och sitter nu hemma, helt apatisk, och stirrar ut genom fönstret.

Vägen fram till svaret slingrar sig fram i långsam takt. Men läsarna  har inte tråkigt.  Vi roas av Isabels associationer till författare som Brecht och Auden, hennes och Jamies bestyr med sonen Charlie.

Isabel funderar ofta på åldersskillnaden mellan henne och Jamie och de tankarna blir som en röd tråd, precis som Mma Ramotswes återkommande kommentarer om magra vita kvinnor och sin egen trivselvikt.
Här finns ingen stor dramatik, inga mord, men det blir ändå en spännande och framför allt underhållande roman.

BENGT HEURLIN

Alexander McCall Smith. Foto Torbjörn Andersson

Alexander McCall Smith. Foto Torbjörn Andersson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22