DEN YTTERSTA RÄTTVISAN

May 22nd, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till Den yttersta rättvisanAv Dag Öhrlund
Lind & Co, 2020
ISBN 9789179032531, inbunden, 336 sidor

Det är märkligt och fascinerande hur psykopater lockar som ämne för läsning. Otaliga är dessa som varit föremål för ämne i kriminalromaner. Dag Öhrlund har ju tidigare skrivit om den minst sagt annorlunda Christopher Silfverbielke och nu har han övergått till hovrättsdomaren Suzanne Eriks vars psykopati bara blir mer och mer utåtagerande. Frågan är om inte Camilla Läckbergs Faye kan räknas in i denna kategori också.

Suzanne Eriks, nu i bok nummer två, har tagit steget vidare till Silfverbielkenivå. Hon kan för minsta anledning anse att en människa ska raderas från jordens yta. Hon gör dessutom slag i saken allt oftare. Hon har också en medhjälpare, prästen Jessica, vars samvete äter henne inifrån. Det är bara tillfälligheter som gör att Suzanne har låtit henne leva.

Om ett rättsfall får ett utslag som misshagar domaren kan hon i efterhand korrigera resultatet. Med explicit våld. Samtidigt försöker hon få tag på tillräckligt med pengar för att kunna lämna detta land, som hon föraktar, tillsammans med sin dotter. Mannen och sonen betraktar hon med avsky, de lämnar henne kall och oberörd.

Suzanne har dessutom en omåttlig sexuell aptit och hon ger sig in i farliga förbindelser. Sin egen man utnyttjar hon om hon inte hittar något bättre när lusten plötsligt slår till. Hon har heller inte mycket till övers vare sig för politiker eller rättsväsende. Om hennes tankar är att betrakta som samhällskritik vet jag inte, men det biter inte som sådan när det kommer från en så uppenbart störd människa.

Är det sannolikt – nej. Är det spännande – nja. Den spänning jag upplever är den som kommer av min förväntan att hon snart ska åka fast och spärras in. Länge.

Dag Öhrlund kan det här, men så har han också tränat på att skriva om psykopater ett tag. Han skriver också en serie om den sympatiskt buttre polisen Ewert Truut. Jag uppskattar de böckerna mer.

NISSE SCHERMAN

Dag Öhrlund

Dag Öhrlund. Foto Jan Dahlqvist

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22