DEN TYSTA PATIENTEN

Aug 11th, 2019 | By | Category: 2019-08 aug, Recension

Omslag till Den tysta patientenAv Alex Michaelides
The Silent patient, 2019
Översättning Hanna Axén
Modernista, 2019
ISBN 978-91-7781-465-8, inbunden, 320 sidor

En debutbok som tydligen snabbt slagit igenom som årets stora thriller. Författaren är född på Cypern, nu bosatt i USA men boken är otvetydigt brittisk. 

Förlaget berättar inte mer om författaren, men på annat håll avslöjas att han studerat litteratur i Cambridge och skrivit filmmanus i USA. Han måste i alla fall ha läst på ordentligt om psykoterapi för de delarna känns genuina.

Huvudpersonen, Theo Faber, är psykoterapeut som arbetar inom rättspsykiatrin. Han har en trasslig barndom och fått sådan hjälp av en psykoterapeut att han själv bestämde sig för att utbilda sig och hjälpa andra.

En han vill hjälpa är den tysta patienten Alicia, känd konstnär som är dömd för att ha mördat sin man, trots ett lyckligt äktenskap. Efter mordet målade hon en tavla snabbt, Alkestis (läs på om de klassiska grekiska tragedierna om du vill veta mer detaljerat) där en hustru tar på sig att dö fö sin man, räddas av gudarna och återvänder till livet men sedan aldrig talar. Det gör Alicia inte heller. Theo söker till den rättsmedicinska enhet där hon hålls fängslad för att han vill försöka få henne att tala.

Läsaren får också läsa hennes dagbok där det avslöjas en del om de olika personer som omgett henne. Theo börjar vid sidan om terapisessionerna, till en början inte särskilt framgångsrika, att ta kontakt med vänner, släktingar och grannar för att få veta mer. Han börjar allt mer uppföra sig som en detektiv i jakt på vad som egentligen hände vid mordet.

Innan vi kommer dit är det många turer, mycket ljugande för Theo som också ljuger en del för sig själv, vilket han funderar över. Dessutom får vi följa hur han börjar misstänka att hans älskade hustru har en älskare, och hur han funderar på att hämnas. Men han vill absolut inte förlora henne.

Det är en elegant intrig med många oväntade turneringar, med ett antal personer med komplicerade relationer till varandra, och med en inte särskilt smickrande interiör från det rättspsykiatriska sjukhuset (som hela tiden hotas av nedläggning).

En ovanlig sorts thriller, me en mordintrig, och med en helt oväntad upplösning.

LEIF-RUNE STRANDELL

Alex Michaelides

Alex Michaelides. Foto Andrew Hayes-Watkins

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22