DEN TROPISKE DETEKTIVEN


Dec 14th, 2018 | By | Category: 2018-12 dec, Recension

Omslag till Den tropiske detektivenAv Zac O´Yeah
Verbal förlag, 2018
ISBN 978-91-87777-39-4, dansk band, 346 sidor

Hari Majestic bor och verkar i indiska Bangalore. Han är detektiv och benämns hjälte för sina bragder och insatser för den rättvisa som står honom till buds. Det är nämligen inte enkelt att lösa fall samtidigt som han trasslar in sig med kriminella på olika nivåer och är gift med Diamond som kräver att han ska ta hand om middagsdisken.

I denna bok hinns inte disken med. Hon hinns inte med. Hari kommer att moralisera över äktenskapet när han, i några veckor, lockas av en stortuttad kvinna i det främmande Sverige.

Geografin i Den tropiske detektiven är vid och Hari förflyttar sig på scooter, med flyg och på apostlahästar i plastsandaler. Historien är fartfylld med optimism som drivkraft. 
Den börjar med en stöld av en bankautomat. Hari är betald vakt men somnar i den mörka bangaloreiska natten. Tjuvarna ger honom en omild behandling. Historien kunde ha blivit kort men Hari överlever det kokta stryket.

Zac O'YeahDet är den första gången han får en rejäl omgång men inte den sista. Faktum är att hans trixande leder till upprepad misshandel av den egna kroppen som närs av kaffe, särskilt gott i blandning med varm mjölk. 
Bangalores charm är att uppgörelser goda kålsupare emellan räknas i kontanta rupier eller en resolut inpackning i en jutesäck med bilringar bundna om halsen. Svart blir vitt men inte tvärtom utan nya utmaningar driver på skeendet.

Romanen är en satirisk pikareskroman i nutid och till formen lik Candide eller Optimismen, Voltaires idéroman från 1759. Candide blev som bekant bränd och slagen och tappade bort såväl en skatt som sina ideal och sin älskade Kunigunda. Till slut fann han att odlandet av egen trädgård är livsresans mål för både kropp och själ. Den tropiske detektivens slut påminner om optimismens seger over livets jäkligheter.

Detta är första gången jag bekantar mig med Hari Majestic med den egna detektivbyrån Diamond&Majestic, en skröna enligt förlaget. Jag får vibbar av J Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Gillar man travestier på ”vi lever i den bästa av världar” kan man njuta fullt ut av Den tropiske detektiven. Två böcker till är skrivna i trilogin.

HELENA SIGANDER

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22