DEN TREDJE PASSAGERAREN
Jan 21st, 2015 | By ansvarig | Category: 2015-01 jan, RecensionAv Tony Johansson
Celanders förlag, 2014
ISBN 978-91-87393-3, danskt band, 262 sidor
Ett mindre förlag, en debuterande författare, en långsam inledning…
Och så visar det sig vara en svensk thriller, med svensk lagom-action, och väl förankrat i nutid, politik, säkerhetsfrågor och hemliga operationer.
Men så här kan det väl inte gå till? Att svenska myndigheter agerar i lagens utkanter (och över dess gränser)? Men svenska regeringen lämnade ut två egyptier till amerikanska CIA så att de kunde flygas till Egypten och torteras.
Det är sant. Och det är en grundbult i den här historien.
Det börjar alltså ganska långsamt. En skånsk journalist (författaren har varit krönikör på i Skånska Dagbladet) börjar nysta i ett fall där en svensk högerextremist i Landskrona dödas av en smitande bilförare. En invandrare, som inte beviljats asyl men som gömmer sig och arbetar svart, berättar via den präst som hjälper gömda flyktingar att han varit vittne till dödsfallet, och att polisen därför kan ta upp fallet igen.
Och varför blandades säkerhetspolisen in i utredningen, och varför verkar materialet vara manipulerat?
Journalisten, hans journalistpraktikant och en polis är på sina håll engagerade, men händelserna får ett slut när de blir överfallna av maskerade och beväpnade män, våldsamheter och skottlossning utbryter.
Berättelsen hoppar mellan 2001 och 2011. Språket tätnar när allt fler händelser inträffar.
Säkerhetspolis, den militära underrättelsetjänsten och ett par alldeles vanliga men kompetenta poliser finns med (författaren understryker att ”Jarri Hynenen var varken knivfinne, fylltratt eller genial utredare och tillhörde således inte någon av de tre kategorier dit polismän i den svällande deckarlitteraturen brukar föras. … Men det finns ytterligare en sällan omnämnd kategori av poliser. De som är för tråkiga att bygga karaktärer på. Alltså som är som folk är mest…)
En udda ”Lisbeth Salander”-figur finns med, och mina kunskaper sträcker sig inte så långt att jag säkert kan säga att han är ett rent påhitt eller att det finns sådana i verkligheten.
De övriga, journalisten och de andra i huvudspåret, är vanliga, med blandade goda och dåliga egenskaper.
Tillsammans: en förvånansvärt gedigen historia med bäring på viktiga frågor om rättssäkerhet, övervakning och lokalpolitik.
Författaren är ingen nybörjare i att skriva, inte bara krönikör utan också ledarskribent i ett par tidningar och skriver på en doktorsavhandling i ekonomisk historia.
Vill han ge sig in på ekonomisk brottslighet kanske det kan bli en bra thriller till.
LEIF-RUNE STRANDELL
Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22