DEN TREDJE CIRKELN

Jul 13th, 2011 | By | Category: 2011-7 juli, Recension

Omslag till Den tredje cirkelnAv Christopher Reich
Rules of Deception 2009
Översatt av Leo Andersson
Albert Bonniers 2011
ISBN 978-91-0-011716-0, 411 sid

I Röd täckmantel för två år sedan fick läkaren Jonathan Ransom veta att hans hustru Emma inte var den han trott henne vara. Hon hade inte älskat honom – som han trott – utan använt honom som täckmantel för sitt spioneri, och han hade varit aningslös. Efter att Emma avslöjat den hemliga amerikanska underrättelsetjänsten Divisionen jagas hon av den, men lyckas hålla sig undan.

Ransom själv arbetar som kirurg för Läkare utan gränser i en avlägsen afrikansk region där en man med hans kunskaper kan göra stor nytta. Men mitt i allt arbete har han svårt att glömma Emma. Han älskar henne fortfarande och tror att han – trots att hon är en efterlyst kvinna – ska kunna hitta henne på en kongress i London. Naturligtvis går det inte som han hoppats. I stället iscensätter Emma ett terrordåd och lyckas försvinna än en gång. Men nu faller misstankarna på Ransom och – allt enligt Formulär 1A – han måste hitta sin förlupna fru för att fria sig själv. Naturligtvis är han fortfarande en bricka i ett obegripligt spel.

Christopher ReichClive Cussler säger på omslagsfliken att Reich är ”en suverän spionthrillerförfattare” och redan 2009 utropades det att han var Frederick Forsyths arvtagare. Jag vill nog säga att han är en mycket habil spionförfattare i den tekniska skolan, och han skriver rafflande med korta kapitel. Men där Forsyth hade förstånd att göra sina personer aningen mänskliga lyckas Reichs hjälte klara de mest halsbrytande situationer. Det påminner lite om filmerna där Roger Moore föreställde James Bond.

Men det är en högoktandriven, spännande bok om fasansfulla händelser, väl översatt av Leo Andersson.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22