DEN TRÄGNE ODLAREN

Feb 16th, 2008 | By | Category: 2002-1, Recension

Av John le Carré
The Constant Gardener 2001
Översatt av Sam J Lundwall
Bonniers 2001

Alla som tidigare älskat spionromanerna av John le Carré blir absolut inte besvikna på hans senaste alster i romanväg. När det kalla kriget tog slut var det många av agent, och thrillerskribenterna som tog sin Mats ur skolan, men inte le Carré. Han hittade genast en ny nisch för sin rika fantasi.
Här handlar det om mordet på den omtyckta Tessa Quyale, hustru till karriärdiplomaten Justin, som ett tag ansågs vara den som mördat sin vackra och intelligenta hustru. Han hade verkligen motiv. Svartsjuka med stora bokstäver. Tessa hade nämligen “rymt” tillsammans med en svart doktor, som senare troddes vara hennes mördare och våldtäckare.

Justin är fast besluten att klara upp hustruns död och kommer så småningom en fruktansvärt hemlighet på spåren. Tessa har hotat att avslöja en skandal inom läkemedelsindustrin där framtagningen av nya mediciner kostar enorma pengar. I det här fallet handlar det om ett nytt medel mot tbc och aids. Tessa hade verkligen ställt till det för sig och det har Justin också.

Han blir brutalt misshandlad och tvingas fly, men ger inte upp. Han har medhjälpare som förser honom med fakta, så han tvekar inte att ställa upp mot skrupelfria multijättar som tar till korruption, våld och förstörande av bevis för att få sina läkemedel att framstå i vacker dager.

IWAN MORELIUS  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22