DEN TOMMA TRONEN

Mar 11th, 2016 | By | Category: 2016-03 mars, Recension

Omslag till Den tomma tronenAv Bernard Cornwell [pseud. för Bernard Wiggins]
The empty throne, 2014
Översatt av Leif Jacobsen
Bazar Förlag, 2016
ISBN 978-91-7028-466-3, 355 sidor

Den tomma tronen är den åttonde boken i Bernard Cornwells episka berättelse om stridigheterna mellan invånarna i ett turbulent England lett av Kung Alfred och hans efterträdare under åtta- och niohundratalet. De tidigare böckerna är Det sista kungadömet, 
Den vite ryttaren, Nordens herrar, Svärdsång, Det brinnande riket, Sju kungars död och Den hedniske krigaren.

Riket angrips ideligen av både vikingar som kommer från Irland och av västsaxare som dessutom rids av interna stridigheter om det duger att bli ledda av enkvinna.

Bernard CornwellCornwell/Wiggins har sedan tio år tillbaka hittat en epok som passar hans sätt att berätta. Huvudpersonen Uthred av Bebbenburg (nuvarande Northumberland) är visserligen skadad när denna historia börjar. Där ligger också Mercia, vars härskare dött utan att efterlämna en tronarvinge, däremot en mycket kompetent hustru som nu sätter sin lit till sin trogne tjänare och främste krigare Uthred.

Man märker författarens fascination inför komplexiteten hos kvinnorollen under medeltiden och han har en förmåga att nå en stilistisk effekt genom att på ett kontrasterande sätt beskriva den stridbare alfahanen Uthred. Hon behöver en hjälte. Utan en sådan offentlig muskelmassa kan hon inte driva igenom sin vilja, den som är så viktigt för rikets framtid.

Naturligtvis är berättelsen våldsam eftersom den tidiga medeltiden var sådan. Det politiska skeendet var inte heller så fredligt. Visst förekom kompromisser men lika gärna tog man till vapen för att tvinga på andra sin vilja.

Jag har funderat lite över om författarens eget liv kan ligga bakom hans val av ämnen i de cirka 50 historiska romaner han skrivit och som sålts i omkring 20 miljoner exemplar i många länder. Bernard Cornwell föddes i London 1944 och adopterades i en bokstavstroende familj som tillhörde den kristna sekten Peculiar People. Själv tog han tidigt avstånd från den stränga läran och flyttade till Belfast för att arbeta som reporter på BBC. Där träffade han sin amerikanska fru Judy och de flyttade till USA, men  Cornwell fick inget arbetstillstånd. I stället började han skriva framgångsrika historiska romaner.

De första två böckerna i denna serie har filmatiserats av teamet bakom Downton Abbey och serien beräknas sändas i SVT under 2016

KARL HJELM

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22