DEN STUMMA FLICKAN

Nov 13th, 2014 | By | Category: 2014-11 nov, Recension

Omslag till Den stumma flickanAv Michael Hjort & Hans Rosenfeldt
Norstedts, 2014
ISBN 978-91-1-305596-1, 445 sidor

Riksmordkommissionen reser till Värmland för att utreda ett mord på en hel familj i Torsby. Med är också författarparets huvudperson från de tre tidigare böckerna, psykologen och profileraren Sebastian Bergman, som här har blivit en betydligt hyggligare människa än tidigare. Det är ett till att börja med obegripligt illdåd – någon har ringt på dörren och när den öppnas blir far, mor och barn kallblodigt nerskjutna med gevär. Men en person tycks ha klarat sig: den tioåriga kusinen Nicole som varit på besök och hon verkar ha flytt till skogs i panik. Vad kan hon ha sett? Det är en fråga för polisen och troligen också för mördaren.

Mordutredarna hittar efter minutiös beskrivning av teknikernas arbete och yttre och inre spaning en misstänkt. Men när han återfinns efter ett arbete beskrivet i relativt lågt tempo är han skjuten till döds – med samma vapen som dödade familjen Carsten.  Nu blir det rynkade pannor och bekymmer.

Det beror kanske på att Hjort & Rosenfelt bestämt att boken denna gång ska kretsa kring tilliten mellan relationer som gjort att de tvingats förändra Sebastian Bergman från den psykopatiska, sexmissbrukande gestalt han varit i tidigare romaner till en riktigt mänsklig, hänsynsfull och nästan kärleksfull person. Här träffar han på folk som är annorlunda än de som tidigare varit föremål för hans professionella intresse, helyllemänniskor som inte går att objektifiera så som han brukar.

Med tanke på den brutala starten kan man tro att detta är en mycket våldsam historia. Men icke. Handlingen innehåller i övrigt mycket lite överdrivet våld, snarare är den något av en psykologisk thriller (ska mördaren hitta den bortsprungna flickan före polisen?) där de inblandade helst inte vill öppna sig för att inte skada sina närmaste.

Naturligtvis följer författarna också utredningskollektivets privata förehavanden, något som bygger både spänning och spänningar, samtidigt som svenska prospekteringsbestämmelser får en känga.

Det är en välskriven bok. Naturligtvis eftersom båda författarna är erfarna skribenter med gedigen kunskap och dramaturgins betydelse för historiens framåtrörelse. Och slutets cliffhanger pekar framåt mot något som verkar intressant och spännande.

JAN NYGREN

Michael Hjort och Hans Rosenfeldt

Michael Hjort och Hans Rosenfeldt. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22