DEN STORA PLANETRÄDDNINGEN

Feb 22nd, 2013 | By | Category: 2013-02 feb, Recension

Omslag till-Den stora planeträddningenAv Kjell E. Genberg
Wela Fantasy 2013
ISBN 978-91-86081-58-4, häftad, 103 sid

Kjell E Genberg (* 1940) är inte bara mannen som räddade Ivan Hedman-Morelius klassiska Dast till nytt liv. Han är också (och mest) en utomordentlig författare. Den berömde vilda västernhjälten Ben Hogan, en rad spännande och välskrivna deckare och åtskilliga verkligt originella barnböcker har flutit ur hans flitiga penna. Han har givit ut en rad lättlästa ungdomsböcker.

Kjell E GenbergSjälv kastar jag mig med stora förväntningar över varje ny Genberg. Jag har aldrig blivit besviken. Det skrivs och ges ut en massa uppreklamerad dynga här i landet men på Genberg kan man lita. Han håller alltid hög klass.

Nu senast kommer Kjell E. Genberg med barnboken Den stora planeträddningen på Wela Fantasy. Utifrån bl a mina talrika barnbarn har jag märkt vilken enorm betydelse datorn har för den nya generationen. Jag tror många föräldrar beklagar att deras barn sitter framför datorn och sällan bekvämar sig till att läsa en bok. Hur ska det gå?

Genberg är knepig – han fångar upp tidsvinden och skriver en barnbok om en datornörds öden och äventyr. Den manliga huvudperson Jonathan 14 år, är helt bunden till sin dator. Han tillbringar varenda minut vid datorn om han inte tvingas vara i skolan (där han till familjens förvåning är anmärkningsvärt duktig).

Jonathan har en tvillingsyster som heter Jenny och hon är mera som trevliga unga var förr. Hon har en häst och tänker tillbringa hela sitt sommarlov med honom.

Men den ensamme forskaren Jonathan har upptäckt något vid sin dator. Han har kommit in i ovanligt system, inget mänskligt system. Han tror att hans datasignaler har hamnat i rymden.

Det är en väldigt spännande början på en bok och fastän jag är överårig som läsare blir jag jätteintresserad och jagar fram över bokens sidor. Mot sin vilja blir också Jenny fascinerad. Är det ett chiffermeddelande som sänds? Hjälper det att köra alltihop i ett chifferprogram?

I fortsättningen blir det ingalunda mindre fantastiskt. Snarare tvärt om! Kalles Kaviar visar vara av yttersta vikt. Familjens kylskåp byggs om till en diagonalintegrator, dvs en maskin som kan förflytta karmelianer över långa avstånd. Och när barnens far ska ta sig en smörgås i kylskåpet sitter där ett krulligt monster bredvid osten …

Daga Wennerström har gjort omslag och illustrationer. Hon ritar originellt, pregnant och fantasiväckande. Hennes bild av en tub Kalles Kaviar med mycket tusch och en storskrattande Kalle är en upplevelse. Liksom det strykjärnsformade rymdskeppet på färd bland stjärnor, solar och planeter.

En spännande, läsvänlig och helt underbar bok som bland mycket annat berättar att förändrar ska glädjas över barn som ägnar en massa fritid åt datorn – de blir både duktiga i skolan och fantasiberikade!

                                                                                                             JEAN BOLINDER

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22