DEN STORA MATCHEN

Nov 17th, 2013 | By | Category: 2013-11 nov, Recension

Omslag till Den stora matchenAv Arnaldur Indriðason
Originalets titel Einvigið 2011
Översatt av Ylva Hellerud
Norstedts 2013
ISBN 978-91-1305-051-5, 302 sid

Med Den stora matchen avses den historiska schackmatchen mellan amerikanen Bobby Fischer och ryssen Boris Spasskij som pågick i ett antal veckor sommaren 1972 föregången av en massa strul från framför allt Fischer. Samtidigt vill Island utvidga sin fiskegräns, som då hotas av Storbritannien.

Den här gången är det Erlendur Sveinssons mentor som har huvudrollen – kommissarie Marion Briem i ett Island där det kryllar av schackentusiaster, diplomater, journalister och suspekta iindivider.

En sjuttonårig pojke har överfallits brutalt inne på en biograf. Vem har gett sig på en oskyldig pojke och varför mitt under en filmföreställning?

Påtryckningar förekommer, men Marion Briem struntar i dem. Hon struntar i att detta eventuellt kan skada Island mitt under den spännande schackmatchen.

Arnaldur Indriðason betecknas som Nordens bästa deckarförfattare. Ja, jag håller med om detta, men då gäller det inte alla hans böcker. En som gör honom äran stridig är den norska författaren Karin Fossum. Båda skriver i gränslandet mellan spänningsromaner och traditionella skönlitterära romaner. Fossum gör det tydligast genom att varva de olika genrerna i bok efter bok. Arnaldur har så mycket mer än våld i sina romaner. På något sätt har han blivit en företrädare för det nordiska tungsinnet och melankolin, som ligger så nära döden. Skildraren av det nordiska och långa mörkret under vinterhalvåret.

Hans romaner är inte av typen amerikanska romaner där de dräpta ligger i högar och det bestialiska våldet ståt i fokus. Hans romaner verkar mera vara av den art som i spänningsromanens form vill uttrycka något, något annat.

LENNART HÖGMAN

Arnaldur Indriðason

Arnaldur Indriðason. Foto Cato Lein

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22