DEN SORGSNE BUSSCHAUFFÖREN FRÅN ALSTER

Jul 31st, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till Den sorgsne busschauffören från AlsterAv Håkan Nesser
Albert Bonniers Förlag, 2020
ISBN 9789100183127, inbunden, 398 sidor

Håkan Nesser är Håkan Nesser. Man vet vad man får även om man ändå inte vet det. Varje berättelse är unik och speciell, men där finns alltid den kvalitet som författarens namn borgar för.

Genom åren har han också givit sina böcker många olika smakfulla titlar. Som den här. Smaka på den! Den sorgsne busschauffören från Alster. Den ger många associationer och förväntningar, inte minst väntar man sig lite Fröding. Och det får man.

Albin Runge heter busschauffören som är sorgsen. Jag borde verkligen inte leva, skriver han i sin anteckningsbok som han har benämnt Stänkt och flikar. Döpt efter Gustaf Frödings diktsamling från 1896 med samma namn.

Albin Runge har varit busschaufför men han har också varit med om en tragisk olycka med många unga dödsoffer. Han har förvisso blivit friad från ansvar, men händelsen har påverkat hans liv och han har slutat att köra buss.

Flera år senare blir han hotad till livet av någon som anser att han har alla dessa liv på sitt samvete. Runge uppsöker polisen och Gunnar Barbarotti och hans numera sambo Eva Backman får ett fall som inte liknar något annat att bita i.

Poliserna har läsarna mött tidigare. Den cyniske och något humoristiske Barbarotti är en angenäm bekantskap och trevlig att återse. Han har inte blivit mindre cynisk och absolut lika humoristisk. Eva Backman är i många stycken hans jämlike på dessa områden.

För en gångs skull drar Håkan Nesser berättelsen till Gotland och till hans egna trakter där i nordöst. Miljön är som vanligt gestaltad till perfektion, men till skillnad från till exempel Van Veeterenböckerna kan man ju resa till dessa platser. Jag lovar att man blir sugen på både natur och fik.

Få har en sådan skicklig berättarröst som Håkan Nesser. Det är en sann språklig njutning att läsa denna bok som på något sätt handlar om livet och döden och vad allt går ut på – egentligen.

NISSE SCHERMAN

Har man läst några Nesserböcker tidigare så känner man snabbt igen hans lite sorgset uppsluppna stil. Han är ju mest känd som deckarförfattare men många av böckerna fokuserar på annat än brott, även om de alla innehåller gåtor av något slag.

Så också här. Vi får åter träffa kriminalpolisen Gunnar Barbarotti och hans parhäst, numera sambo Eva Backman, Kymlinge.

Men huvudpersonen är busschauffören, som egentligen skulle bli akademiker, Albin Runge. Han vänder sig till polisen för han har fått hotbrev och telefonsamtal, för han är värd att dö, eftersom han som chaufför orsakade 18 människors död, de flesta ungdomar. Och han håller med.

Polisen tar hoten på allvar och försöker bevaka, men Albin och hustrun försvinner, och utredningen slutar med att han dödförklaras. Var det mord, självmord eller olyckshändelse?

Berättelsen har två tidsplan, för Barbarotti och Backman tar långsemester på Gotland. Där ser de en man som liknar Albin Runge. Är det han? Och de låter sig bli privatspanare.

Första tidsplanet är det ursprungshistorien, sedan semestern sex år senare. Interfolierat är Albin Runges egen dagbok. Det blir flera gåtor och en initierad beskrivning av Gotland på hösten.

Spaning och teorier — men ingen regelrätt deckare utan snarare person- och miljöporträtt. Läsvärt, tänkvärt och underhållande, och den som absolut kräver deckarinslag så finns de här så det räcker.

LEIF-RUNE STRANDELL

Håkan Nesser

Håkan Nesser. Foto Jo Voets

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22