DEN SOM VILL HA HARE TILL FRUKOST MÅSTE JAGA OM NATTEN

Jan 28th, 2015 | By | Category: 2015-01 jan, Recension

Omslag till Den som vill ha hare till frukost måste jaga om nattenAv Anna Hedlin
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN 978-91-0-014009-0, inbunden, 285 sidor

Denna historiska roman är Anna Hedlins debut som skönlitterär författare. Hon är född 1978 och utbildad arkeolog.

Romanen är ingen deckare, men 1500-talets England var en mycket våldsam och orolig tid med ständiga intriger, förräderi, mord och avrättningar. För den som har läst och fascinerats av Hilary Mantels romaner om Henrik den VIII:s lysande renässanshov och hans svårigheter med kärleken och framför allt begäret efter en son, en tronföljare, kan här få ett något annorlunda perspektiv på historien.

Hedlin koncentrerar sig helt på Henriks andra drottning, den unga, ärelystna och karismatiska Anne Boleyn. Där Mantel skriver fram en sammanhållen berättelse med ett flertal karaktärer, skapar Hedlin tablåer, korta scener, som flätas samman till en färgstark och fängslande och kuslig berättelse om kärlekens och maktens villkor. Fakta kan vara kända, men hennes rika och poetiska språk, ibland kärvt och korthugget ibland flytande och elegant levandegör den dramatiska historien om kärlek och politik i renässansens England och gör det till ett äventyr att än en gång läsa historien om Henry och Anne Boleyn.

En kommenterad och imponerande källförteckning avslutar boken.

BERIT ENGDAHL

Anna Hedlin

Anna Hedlin. Foto Alexandra Rutz

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22