DEN SOM VAKAR I MÖRKRET

Aug 22nd, 2010 | By | Category: 2010-3, Recension

Omslag till Den som vakar i mörkretAv Helene Tursten
Piratförlaget 2010

En kvinna hittas död på en kyrkogård, strypt och paketerad i plast. Kroppen är rengjord och mördaren har inte lämnat några spår efter sig. Några dagar före mordet har kvinnan fått en blomma samt ett kort med dunkel text och ett fotografi på sig själv. När ett liknande mord begås börjar jakten på mördaren på allvar.

Det här är Helene Turstens nionde bok om kriminalinspektören Irene Huss.

Tursten har skapat en helt vanlig polis, med stort hundintresse, som hon skildrat både humoristiskt och trivsamt. Hon skriver bättre och bättre och har fått en säkrare stil, men jag saknar persongestaltningen. Har svårt att se personerna framför mig. Det enda jag minns är att Irene Huss och hennes man är långa.

Helene TurstenDäremot är lösningen alltför tydlig i denna bok. På alla likförpackningar hittas en oljefläck. När en cykelverkstad nämns, slutar egentligen boken.

En meningslös biljakt avslutar boken. Det är av plikt man snabbt drar igenom de sista sidorna.

De är alltför uppenbara.

Trots dessa missar och longörer, som en förlagsredaktör borde ha påtalat för fru Tursten, är en roman av henne alltid trevlig avkoppling och hon skriver som sagt betydligt bättre än de flesta av de s k nya deckardrottningarna.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22