DEN SKRATTANDE HAZAREN

Jun 21st, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till Den skrattande hazarenAv Kjell Eriksson
Ordfront, 2019
ISBN 9789177750482, inbunden, 446 sidor

Vad jag har längtat efter Ann Lindell! Och hennes Edvard!! Och hennes skapare Kjell Eriksson!! Den tionde boken i serien kom för 10 år sedan, men äntligen är Kjell Eriksson tillbaka med en elfte del.

Nu har Ann slutat vid polisen och flyttat ut på landet till en liten by i Uppland. Hon försöker undvika att dricka som förr, men hon är inte nykterist. I själva verket blir det något glas vin mest varje dag. Ann har fått jobb hos en lokal osttillverkare och trivs bra. Förhållandet till Edvard är fortfarande komplicerat, men han kommer på besök ibland.

En natt i byn tänder någon på skolan där ett flyktingboende har inrymts. Tre människor dör. Att tala med polisen är inte en realitet i den lilla byn där främlingsfientlighet skymtar mest överallt. Alla känner alla och även om några har sett vem som tänt på är det ingen som säger något. Hos Ann bor en liten polis innerst inne i henne och hon kan inte låta bli att ställa frågor. Hon är ännu inte riktigt accepterad i byn, men som f d polis har hon det ändå lite lättare att få svar.

Det inträffar flera dödsfall och Ann samarbetar informellt med den gamla kollegan Sammy Nilsson. Eftersom alla skyddar varandra i byn utsätts hon naturligtvis för fara och får motta en del hot.

Kjell Eriksson återkommer inte bara med sina karaktärer. Han bär också med sig sitt fantastiskt målande och beskrivande språk. Hans förmåga att gestalta riktiga människor har inte försvunnit. Det är ett sant nöje att både läsa och blunda, för att i sitt inre kunna se de vackra miljöerna och väl tecknade personerna.

Om det blir en fortsättning? Hoppas kan man ju alltid. Vi kanske får höra om det på sommarens Gotlands Deckardagar i Visby (16–18 augusti) där Kjell är en av 20 författare.

NISSE SCHERMAN

Kjell Eriksson

Kjell Eriksson. Foto Emma Eriksson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22