DEN SISTE BRODERN

Apr 1st, 2010 | By | Category: 2010-2, Recension

Omslag till Den siste brodernAv Natacha Appanah
Le dernier frère, 2007
Översättning Ragna Essén
Elisabeth Grate Bokförlag 2010

Andra världskriget är ett outtömligt ämne som tycks hålla igång en hel industri av böcker, filmer och TV-dokumentärer. Till ämnets fascination hör väl att det är så stort att den ständigt tycks vara möjligt att hitta bortglömda eller negligerade frågeställningar.

Natacha Appanachs korta roman Den siste brodern får ändå sägas ge ett av de mer oväntade perspektiven på krigshändelserna och, i synnerhet, på förintelsen.

Platsen är Mauritius i Indiska oceanen. Dit deporteras omkring 1500 judar i början av kriget av de brittiska myndigheterna. De interneras i ett fängelse i huvudstaden Port Louis. En av de internerade, en ung pojke från Prag, knyter en otillåten kontakt med sonen till en av de mauritiska fångvaktarna. För båda innebär det en kort – alltför kort, ska det visa sig – glimt av frihet och vänskap i de helveten som båda genomlevat. David, pojken från Prag, har mistat sina anhörig och drivits bort från sin hemstad. Raj, hans mauritiske vän, har sett båda sina bröder dödsstörta under en lek inne i djungeln och ser dagligen sin pappa hota och misshandla mamman.

Den täta, vackra och delvis kusliga berättelsen formas till en bild av hur det som är mest värdefullt i människors liv mals ned av ett lika främmande som obegripligt krig, med verkningar också i delar av världen där människor knappt ens visste att det pågick. Det faktum att Raj inte har någon aning om vad David råkat ut för och hur känslig han är bidrar till den katastrof, som ska följa Raj under resten av hans liv.

PÄR ALEXANDERSSON

Nathacha Appanah. Foto John Foley/Opale

Nathacha Appanah. Foto John Foley/Opale

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22