DEN SANNA BERÄTTELSEN OM LIDIE NEWTONS ÖDEN OCH ÄVENTYR

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

The All-True Travels and Adventures of Lidie Newton
Av Jane Smiley
Översatt av Ylva Stålmarck
Wahlström & Widstrand 1999

Baksidestexten säger all denna pikaresk ekar av såväl Mark Twain som Laura Ingalls Wilder och Jane Austen.
Nja. Definitivt inte Mark Twain, ty visserligen utspelar den sig i hans barndomstrakter, men saknar den skarpa humor som var hans.
Första halvan är omständlig, sedan händer mycket, men så blir slutet lite snöpligt, så som det kan bli i verkliga livet. Jag gissar att det ligger mycket histo

risk läsning bakom; det känns trovärdigt med denna lilla bit av amerikansk historia då västern erövrades och striderna började mellan Syd och Nord över slavfrågan, markägarintressen mot nybyggare och de sofistikerade storstadsköpmannen och de råbarkade jordbrukarna.
Lidie berättar, om hur hon gifter sig med en idealislisk nybyggare, flyttar till Kansas-territoriet, hur nybyggarlivet är, det blir strider och hennes man dödas och hon måste fly genom fientligt land.
Det är ingen dålig berättelse, och huvudpersonen säkert en god kvinnlig förebild, men den stora behållningen har man nog om man kan sin amerikanska hembygdshistoria väl. Och så bra kan vi den inte här, hur cocacoloniserade vi än är.
Baksidan säger också att filmatiseringar planeras. För en gångs skull tror jag att filmen kan bli bättre än boken.

LEIF-RUNE STRANDELL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22