DEN RÖDE PRINSEN Wilhelm von Habsburgs hemliga liv

Apr 30th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Den röde prinsen

Av Timothy Snyder
The Red Prince. The Secret Life of a Habsburg Archsduke 2008
Översatt av Margareta Eklöf
Albert Bonniers 2009

Wilhelm von Habsburg föds 1895 i det gamla Europa då hans familj, den habsburgska ledarsläkten, den  var den obestridligt mäktigaste härskardynastin. Kejsar Frans Josef skrämdes av allt nytt och vågade sig aldrig på att prata i telefon eller åka hiss. Men han styrde dubbelmonarkin Österrike–Ungern relativt despotiskt och de flesta i släkte kunde bära sig åt i stort sett som de ville. Den unge bortklemade Ludwig Viktor, yngste son till ärkehertig Frans Karl, förförde karlar i badhuset och Frans Ferdinand (mordet på honom i Sarajevo initierade första världskriget) ställde gärna till små skandaler till häst. Karl Ludwigs son Otto var ett slags narcissist som gärna visade sig naken offentligt.

Prins Wilhelm jobbade hårt för att bli kung i Ukraina som vid denna tidpunkt var tätt knutet till dubbelmonarkin och det var där han blev politiskt knuten till vänstern och kom att småningom få epitetet ”Röde prinsen”. På 20-talet försökte han tillsammans med rika reaktionärer värva soldater till ett befrielsekrig i Ukraina runt om i Europa, något som misslyckades. Då smög han sig undan till Madrid och kom därefter till Paris där hans livsstil gjorde att han måste skaffa mer pengar. 1935 uppdagades att han var med i en bedrägerihärva, så han flydde till Wien. På den tiden ogillade han Adolf Hitler djupt, men det hindrade inte att Wilhelm en liten tid senare började avsky judar och söka sig till fascismen. Fast det dröjde inte innan han bytte fot igen och blev västmaktsspion mot nazisterna. Allt detta lär han ha gjort för att försöka göra något för Ukraina. Till sist kidnappades han av sovjetiska agenter i Wien och fraktades till just Ukraina där han 1948 dog i fängelse i Kiev – möjligen av tortyr.

Timothy Snyder

Det är om den mannen som den amerikanska historikern Timothy Snyder skrivit en omfångsrik biografi byggt på källor från Europas alla hörn, brev från släktingar, Gestapo- och KGB-arkiv, franska polisrapporter och hemliga spionmeddelanden. Den som orkar kan gotta sig åt en omfattande notapparat, stort register och lång litteraturlista.

Ändå blir man inte riktigt klok på huvudpersonen. Trots att boken är intressant och lärorik förbleknar han i ett slags töcken av personer och händelser. Är detta verkligen prins Wilhelms biografi?

Han var en drömmare, skummis och drönande vivör. Möjligen har Timothy Snyder använt som en spegelbild av det kaotiska Europa före, mellan och efter två stora krig.

PER MAGNUSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22