DEN RÖDE HANEN

Apr 27th, 2020 | By | Category: 2020-04 apr, Recension

Omslag till Den röde hanenAv Anna Granlund
Southside Stories, 2020
ISBN 9789188725523, inbunden, 316 sidor

Förläggaren på Southside Stories frågade mig för en tid sedan om jag kände till någon kriminalroman i brandstationsmiljö. Inger Frimanssons Mannen med oxhjärtat från 1999, svarade jag då. Anledningen till frågan har vi här. Deckardebutanten Anna Granlund inleder en serie spänningsromaner som tilldrar sig på Östermalms brandstation i Stockholm.

Så, författaren är inte först, men det är originellt nog ändå. Något släktskap med Frimanssons författarskap har hon inte heller. Huvudpersoner, som vi antagligen fortsatt får följa, är brandingenjören Jessica Frank och brandmästaren Stefan Berg. Hon har en tidigare brandskada, men arbetar nu som utredare av anlagda bränder. Han förestår den mest berömda gruppen av brandmän i Stockholm.

Gruppen har problem. Någon saboterar deras verksamhet. Stjäl pengar och manipulerar utrustning som får till följd att människoliv hotas. Stefan får skulden och blir suspenderad.

Men tillsammans med Jessica försöker de få fram sanningen. En sanning som finns där man minst anar det. Det är klart att de då lever farligt själva.

Det är ingen traditionell deckare som författaren bjuder på. Brotten är annorlunda och polisarbetet är begränsat. Det blir spännande ändå, om än ganska förutsägbart. Boken är inte utan schabloner.

Interiören från brandstationen är intressanta och mycket initierat beskriven. Miljön är bokens styrka. Annat finns som kan bli bättre. Dialogen är lite krystad och stolpig, intrigen kan vässas och bli mer överraskande.

Jag ser fram emot att följa Jessica och Stefan i framtida böcker. Här finns mycket att vara nyfiken på, inte minst i deras privata liv.

NISSE SCHERMAN

Anna Granlund

Anna Granlund. Foto Stefan Tell

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22