DEN RÖDA NYCKELN

Aug 12th, 2011 | By | Category: 2011-8 aug, Recension

Omslag till Den röda nyckelnAv Gösta Unefäldt
Tre Böcker 2011
ISBN 9789170297090, inbunden, 251 sidor

Gösta Unefäldt är född 1926 och detta är hans femtonde roman om Strömstadspoliserna. Den första kom redan 1979, Polisen som vägrade svara, och den fick pris som Årets Bästa Kriminalroman. Även Polisen och mordet i stadshuset 1992 förärades med samma pris.

För det svenska folket är nog Unefäldts poliser mest kända från den TV-serie som också visats i repris i SVT denna sommar. Där kan man bl a se Per Oscarsson som polischefen Jörgensen och Stefan Ljungkvist som den snälle och store, men något enfaldige polismannen Evald Larsson.

Jörgensen är sedan några år utskriven ur böckerna och polisarbetet leds nu av polischefen Bo Kronborg och hans särbo kriminalinspektören Pernilla Bitén. Evald Larsson finns kvar liksom flera av hans arbetskamrater.

Gösta UnefäldtDenna gång handlar det om ett svartsjukedrama. Leonard Pettersson blir anklagad för mordet på sin hustru, men försvarsadvokaten får rätten att tvivla. Pernilla Bitén som genomfört utredningen får en hektisk tid med utredningen av nya spår. Är Leonard skyldig?…eller kan där finnas någon annan gärningsman?

Unefäldt är mycket bra på att kombinera den klassiska pusseldeckaren med den nuförtiden vanligare polisromanen. Han beskriver väl de psykologiska bevekelsegrunder som ligger bakom brotten och för in intressanta parallellhistorier från polisernas familjeliv.

Författaren kan verkligen behandla det svenska språket väl, han är något av en mästare på finurliga bisatser. Men med engelskan är det sämre. Jag räknar in honom i den otaliga skara som inte kan stava till förlorare. Det heter loser på engelska – inte looser.

Humorn har alltid varit Unefäldts största tillgång, även om den tonats ner med åren. Men man lockas ofta till skratt och tvärs igenom hela boken finns en gemytlighet som man sällan ser i dagens deckare. Trots det brottsliga ämnet.

Att det är möjligt att lösa deckargåtan är inte heller helt fel. Författaren till och med påpekar det när alla ledtrådar lagts på bordet. Gösta Unefäldt hållen en så hög kvalitet i sina böcker att han självklart borde vara både mer uppmärksammad och mer säljande än t ex Camilla Läckberg som också skriver Bohuslänsdeckare.

NISSE SCHERMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22