DEN RÄTTFÄRDIGE MÖRDAREN och andra berättelser

May 12th, 2019 | By | Category: 2019-05 maj, Recension

Omslag till Den rättfärdige mördarenAv Lasse Kristensson
Blue Publishing, 2019
ISBN 978-91-86293-70-3, danskt band, 151 sidor

Det är samma röst, men olika personer, i alla de sju berättelserna, en man som redovisar sitt liv och sina tanker. Oftast är det ganska mollstämt (”en cynisk och dunkel komik” skriver förlaget i baksidestexten). Några personer dyker upp i olika berättelser men annars hänger de inte ihop.

Nej, detta är inte kriminalnoveller i den vanliga meningen. Men både vi i redaktionen och förlagen har en tendens att fastna för böcker med mord och mördare i titeln. Titelnovellens mördare är en man som tycker att hans liv varit så torftigt att han vill göra en storartad sak, att mörda den lokale gangsterledaren. Hur det går får läsaren ta reda på.

Lasse KristenssonNågra andra huvudpersoner är enstöringar, ett par möter andra människor som får dem att fundera över livet, och den sista novellen, Sambo, är en hel liten relationsroman. Vi får förstås bara mannens version och man kan undra hur sambons upplevelser är. Skulle vilja be författaren att ta sig an hennes liv också.

Det är inte så många sidor, men texten är tät och det behövs en vilostund mellan novellerna. Kanske är det här en väldigt manlig text och mycket introvert. Det är inte mycket komik, men det finns ett milt överseende som ger små leenden när berättaren beskriver sina medmänniskor.

Författaren är född och uppväxt i Arlöv utanför Malmö men numera bosatt i Göteborg och arbetar som psykolog. Han har också studerat filosofi, och båda områdena avspeglas i texterna. Baksidan säger att berättelserna utspelas i en mindre svensk stad vilket är ointressant utom för titelnovellen. Pendlaren utspelar sig definitivt i Göteborg (född och länge boende där känner jag igen mig) men är inte helt klar över var huvudpersonens köpcentrum ligger (har en aning men är inte säker).

Detta är en novellsamling som passar utmärkt som underlag för diskussion.

Som framgått: detta är inte en deckarvariant, men vi på Dast gillar ju noveller och jag gillade dessa berättelser mycket.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22