DEN RÄTTA TIDEN FÖR EN KULA I HJÄRTAT

Oct 22nd, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Recension

Omslag till Den rätta tiden för en kula i hjärtatAv Un-su Kim
설계자들, 2010
The plotters, 2010
Översättning Lars Vargö
Southside stories, 2018
ISBN 978-91-88725-24-0, inbunden, 327 sidor

Inte en deckare, inte riktigt en thriller men definitivt en spänningsroman. Huvudpersonen är yrkesmördare i Sydkorea, och yrkesmördare har ju dykt upp i litteraturen förut. Vi minst särskilt Schakalen som vi får följa när han jobbar.

Vi följer också Reseng i hans uppdrag, men trots yrket, som han inte precis valt själv, är han en vänlig och bildad person.
Handlingen är enkel: Reseng jobbar, dödar, ser till att den döde förs till krematoriet, och väntar på nästa uppdrag. Hans arbetsplats, där han också växt upp, är i det stora Hundarnas bibliotek, som är ett bibliotek, men vars bibliotekarie Gamle tvättbjörn också är en av dem som styr det beställda mördandet. Vi får veta lite om hur han kom dit (hittades som nyfödd i en soptunna) och vad han tycker om arbetet och livet.

Men så gör han något som ett proffs inte får, han låter offret, en ung kvinna, själv välja hur hon vill dö. Det stör beställaren, och Reseng måste hålla sig undan och får kontakt med tre kvinnor som på något sätt har med yrkesmördandet att göra.

Vem är ute efter honom? Där finns berättelsens motor, men annars är det mest spännande hur Reseng ska förhålla sig till sitt liv. Han vet att yrkesmördare brukar dö på sin post, och han kan acceptera det, men han vill i så fall veta varför. Och hur går relationerna mellan de olika personerna?

Det är en njutning att läsa. Översättningen är gjord från den engelska utgåvan, men översättaren har fått bistånd av en kunnig koreansktalare så att det finns kontakt med grundtexten.

Un-su Kims bok är inte en typisk spänningsroman, utan en mycket litterärt kunnig text av en som verkligen älskar böcker, vilket märks. Alltså en utmärkt bok för oss som både älskar böcker och spänningslitteratur.

LEIF-RUNE STRANDELL

Un-su Kim

Un-su Kim. Foto Dahuim Paik

Läs också intervju med författaren: http://www.dast.nu/artikel/det-gick-daligt-i-skolan-men-nu-blir-un-su-kim-kand-utanfor-sydkorea

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22