DEN OÖNSKADE

Jun 10th, 2019 | By | Category: 2019-06 juni, Recension

Omslag till Den oönskadeAv Alex Dahl
The boy at the door, 2018
Översättning Hanna Svensson
Norstedts, 2019
ISBN 978-91-1-308242-4, inbunden, 390 sidor

Relationsthriller står det på omslaget. Relationer handlar det om (men det gör det ju nästan alltid i skönlitteratur), och thrillerinslaget är stort (och det finns en död, mord?), men thrillerinslaget är hur huvudpersonen ska klara sina lögner.

Det är mycket lögner i boken. Första huvudpersonen är Cecilia, rikt gift med två flickor, jobbar för skojs skulle och bor i överklassens stiliga hus i Sandefjord, klagar på au pairerna, försöker att hela tiden vara den ideala vackra flickhustrun till sin rika man (som är en av de mest sympatiska personerna i hela berättelsen).

Handlingen beskrivs ur tre huvudpersoners liv. Främst alltså Cecilia, sedan Anki, knarkare med ett trassligt förflutet och som ibland lyckas reda upp sitt liv, och sist åttaårige Tobias.

Det börjar med att Cecilia ser den lille pojken i simhallen, och på väg hem tillfrågas av receptionisten om hon kan köra pojken hem, hans mamma (eller vem det nu är) har inte kommit. Jo, trots att hon känner att något är fel gör hon det. Men hemma visar sig vara en övergiven stuga utan el och värme, och ingen mamma där. Hon måste ta med honom hem och vända sig till myndigheterna.

Hon vill bara lämna honom ifrån sig, men hennes man tycker att de måste ta sitt ansvar, de har plats och tid, tills socialen och polisen hittat pojkens vårdnadshavare.

Men Cecilia vågar inte berätta att hon tror att pojkens närvaro kan avslöja hennes livs stora hemlighet.

Här är thrillerinslaget. För sakta får läsaren veta mer när de tre huvudpersonerna ger sina berättelser. Givetvis hänger deras liv ihop på olika sätt. Framför allt är det Cecilia som ljuger för andra och inte minst sig själv, Anni som ser klart på sitt liv men inte hittar utvägar ur misären, och Tobias som inte vågar berätta om hur hans liv faktiskt varit.

Det är utstuderat välformulerade porträtt av särskilt Cecilia. Stundtals tycker jag att Annis liv blir för detaljerat, läsaren hade förstått med färre ord.

Författaren, Alex är en hon, född i Oslo och bosatt både i Norge och London, är skicklig med intrigen och de många oväntade vändningarna ända till slutet. Hon har skrivit en roman tidigare, detta är hennes debut i thrillergenren.

Handlingen startar och slutar i Sandefjord i Norge, men det blir viktiga avstickare också till Värmland och Polen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Alex Dahl

Alex Dahl. Foto Nina Rangoy

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22