DEN ONDE SAMARITEN

Apr 19th, 2018 | By | Category: 2018-04 apr, Recension

Omslag till Den onde samaritenAv Mason Cross
The Samarithan, 2015
Översatt av Gabriel Setterborg
Modernista, 2018
ISBN 978-91-7781-179-4, 431 sidor

Det är egentligen konstigt att en så utsliten intrig som jakten på en seriemördare kan bli så infernaliskt spännande. En annan märklighet är att författare till denna mycket amerikanska genre är en skotte från Glasgow som anammat den riktigt hårdkokta stil som för sju, åtta decennier introducerades av bland annat Frank Morrison ”Mickey” Spillane. Man dras mycket hastigt in i Den onde samariten, Cross andra thriller efter fjolårets Ett långt spår av blod som introducerade människojägaren Carter Blake.

Titeln kommer från att seriemördaren fått öknamnet Samariten genom att han erbjuder hjälp till kvinnor som fått motorstopp men i stället för att assistera torterar han sina offer innan han skär halsen av dem med en sågtandad kniv. I USA har sådana brott blivit en skrämmande verklighet längs långa och ensliga sträckor motorväg och enligt polisen är de svårlösta.

När ett jordskred frilägger kropparna efter tre offer i bergen nära Santa Monica tillkallas Los Angelespolisens utredare Jessica Allen och det är inte första gången hon sett något liknande – fast då på andra sidan kontinenten. Inga spår, små chanser att hitta en gärningsman.

Ett litet hopp väcks när Carter Blake anländer och erbjuder sina tjänster men från början är misstänksamheten påtaglig. Blakes profil stämmer alltför väl på vad de fått reda på om mördaren. Men det visar sig att hjälparen är en veritabel spårhund med en smått skrämmande förmåga att räkna ut Samaritens nästa drag. Och sådana kommer när mördaren lyfter sitt värv till nya, skrämmande nivåer. Det är obehagligt men så spännande och tempostarkt att man inte vill sluta läsa, både om själva jakten och om huvudpersonens förflutna som är på väg att ställa till det för honom.

Mason Cross är född 1979 i Glasgow där han fortfarande bor med fru och tre barn. Hans förra bok nominerades till Theakstons Old Peculier Crime Novel of the Year. Man behöver inte ha last Ett långt spår av blod för att ha behållning av Den onde samariten. Böckerna är fristående från varandra men vill man känna Carter Blake bättre (det tror jag man vill) skadar det inte att ha läst debuten – och de följande. För det kommer fler.

LEIF PETER JONSSON

Mason Cross

Mason Cross. Foto Paul Stuart

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22