DEN NIONDE GRAVEN

Jul 30th, 2015 | By | Category: 2015-07 juli, Recension

Omslag till Den nionde gravebAv Stefan Ahnhem
Forum, 2015
ISBN 9789137144825, Inbunden, 569 sidor

Stefan Ahnhem låter sin andra thriller tilldra sig ett halvår före den första, Offer utan ansikte. En teknik som t ex Liza Marklund använde sig av i sin numera avslutade serie om Annika Bengtzon.

Sveriges justitieminister försvinner spårlöst på väg från riksdagshuset, ungefär som hustrun till en dansk TV-man hittas brutalt mördad utanför Köpenhamn.

Poliserna Fabian Risk i Stockholm och Dunja Hovgaard i Danmark får var sin extremt komplicerad utredning att ta hand om. När de var för sig hittar de två brottslingarna läggs båda utredningarna ner.

Men ingen av dem är nöjd och fortsätter att forska efter förklaringar till de trots allt olösta delarna av fallen.

Historien utvecklas till att bli mycket svåranalyserad och handlingen tar hela tiden nya vägar som är helt omöjliga att förutsäga. Det känns ändå som om att det är ganska förutsägbart, just det faktum att det hela tiden är så oförutsägbart och orealistiskt.

Våldet är massivt och centralt, stundtals äckligt. Flera seriemördare figurerar. Att Stefan Ahnhem lyckas med att sy ihop hela den invecklade intrigen är ett mästarstycke i sig. Det är skickligt gjort, och än skickligare är att han lyckas med att bevara spänningen från första sidan till sista. Det är hårresande, nagelbitande kusligt hela vägen – trots de närmare 600 sidorna.

Författarens arbete som manusförfattare till bl a Wallander- och Irene Hussfilmerna präglar tydligt hans sätt att skriva. Förhållandevis korta scener med spänningshöjande avslutningar. Det är förvisso ren och skär underhållning, men också ett gott hantverk.

NISSE SCHERMAN

Förra året bokdebuterade Stefan Ahnhem med Offer utan ansikte. Den här, med samma huvudperson, kommissarie Fabian Risk, utspelar sig före debuten.

Han kan skriva, efter 20 år som manusförfattare inom tv och film. Kanske skulle han stryka lite mer.

I debuten tog han upp ett viktigt ämne, mobbning. I denna bok handlar det om organhandel. Det är ett ämne väl värt att uppmärksamma, men eftersom jag arbetat en del med upplysning om donation av organ har jag några småaktiga detaljkommentarer. Vissa grundelement är helt enkelt inte trovärdiga. Men eftersom detta är en uppdiktad historia så gäller att berättelsen internt håller ihop, och det gör den.

Det börjar med att justitieministern försvinner trots säkerhetspolisens kontroll. Kriminalpolisen blir inkopplad men Säpo vill håla allt hemligt, så Fabian får sin chefs uppdrag att utreda ändå i hemlighet.

Samtidigt hittas frun till en känd dansk tv-personlighet mördad. Den danska utredande polisen, en kvinna, har kontakt med Fabians kollega, men det dröjer innan de två utredningarna, som vi följer parallellt, kopplas ihop.

Detta är en effektivt driven historia, med klassiska extremt duktiga poliser (som har trassliga familjeförhållanden), en numera oundgänglig hackerkunnig fd kollega, och misstroende mellan den öppna och den hemliga polisen.

Spännande och med mycket spektakulär action i slutet, och säkert kommer Fabian Risk tillbaka. Men debuten kändes mer angelägen. Hoppas på mer näraliggande samhällsproblem för kommissarien och författaren att ta itu med i framtiden.

LEIF-RUNE STRANDELL

Stefan Ahnhem

Stefan Ahnhem. Foto Thron Ullberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22