DEN NAKNA SANNINGEN om den svenska musikbranschen

Dec 11th, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Den nakna sanningen

Av Tomas Danko & Mikael Jansson
Musikdoktorn 2008

Titeln är inte helt rättvisande eftersom större delen av Tomas Dankos självbiografi handlar om musikhandlarbranschen där Danko – född 1946 – kom att bli ett stort namn. Men boken är intressant (åtminstone för mig) eftersom den till en början handlar om det 60-tal som blev det årtionde som kom att betyda mest för utformandet av min egen personlighet.

När Tomas Danko 1968 flydde sitt då kommuniststyrda hemland Tjeckoslovakien och hamnade i Sverige för att försöka bli musiker här, kom han att träffa förstärkargeniet Gerard Dieke (uppfinnaren av Ackuset-högtalarna) och promotorn Benny Englund (ihop med Dieke grundare av Sting Produktion som sedermera blev EMA-Telstar och till sist Live Nation). Ett par år innan Danko satte foten på svensk mark arbetade jag som PR-knutte åt Sting och deras tio-i-topp-band Lenne & Lee Kings (se min bok Ur min skottvinkel, 2005). Så igenkännings- och nostalgifaktorn är stor för min del.

Dankos första dagar i Sverige fylldes av positiva händelser. Han träffade poliser som inte ville honom illa, han lärde sig älska svensk mjölk och han bestämde sig för att bli framgångsrik enligt en sentens från mormors mor: Solen skiner mest på de duktiga.

Och duktig var han. Han läste på KTH,  började arbeta med elektronik på AGA, hamnade som reparatör och sedermera elektronikingenjör och musiker hos Hagström Musik där han sattes att fixa till deras mediokra förstärkare. Åtta år efter ankomsten blev han svensk medborgare och började uppfylla sin dröm om eget företagande.

Han bildade bolag som Förstärkardoktorn, Musikdoktorn och Musikbörsen och blev en bjässe bland svenska importörer av musikinstrument. Dessutom har han fungerat som tekniker åt jazzgitarristen Barney Kessel, fixat orkestergitarr åt Sammy Davies Jr, servat moog åt Benny Andersson, lirat i rockgruppen Harmony och hittat fasttejpade kondomer på Ted Gärdestads piano.

Det här är knappast en bok för gemene man. Men för alla som någonsin hållit i ett instrument är den kul och ger en insikt i hur olika musikstilar kommit och gått och vilka

Omslag till Hagströms gitarr

prylar som är gångbara inom olika genrer.

Jag blev på gott humör av läsningen.

Mikael Jansson har tidigare skrivit ett par böcker om dragspelsbolaget Hagström Musik i Älvdalen som också försökte sig på att sälja gitarrer och munspel till senare tiders rockmusiker.

KJELL E. GENBERG

Tomas Danko

Tomas Danko

Mikael Jansson

Mikael Jansson

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22