DEN LÅNGE FRÅN SUNDSVALL Av Kjell E Genberg

Jan 24th, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Originalboken utkom 1999
MBF 2007

Eftersom undertecknad har rötterna i Vemmenhögs härad är det klart att man får en extra liten känsla för en kommissarie med namnet Nils Holgersson. I Den långe från Sundsvall börjar han sin underbara resa genom Sverige – hur ska man annars tolka att boken ges ut i en nyutgåva tillsammans med Den vackra från Huddinge och Den mördade i Mölndal. När når Holgersson hem till Skåne? Kommer det månne en Den
vemodige i Vemmenhög
?

I den första boken om kommissarie Holgersson har han lämnat Sundsvall och blivit kommissarie i huvudstaden. Det är sent 50-tal eller eventuellt tidig 60-tal och här har Genberg lyckats förträffligt med tidsfärgandet. Stundtals kommer jag på mig med tro att jag befinner mig i en rent trentersk historia.

Temat är pedofili. Små flickor lockas bort och mördas. Just precis så som det kan gå till. Så fjärran från alla moderna och utstuderat djävulska anrättningar som dagens kriminalförfattare annars med gärna gottar sig i. Skurken är också en man som vi själva då och då möter och som av en händelse förvandlas till mördare.

Det är bra flyt i berättelsen, som framkallar inte så lite nostalgi i Holgerssons ständiga jakt på telefonautomater. Det är också skönt att slippa en frånskild kommissarie som sitter hemma och super och lyssnar på opera.

Jag gillar Holgerssons stil att ragga kvinnor till den tidens dansmusik och ser fram emot en date med Den vackra från Huddinge.

PER ERIK TELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22