DEN HAND SOM SKÄLVER Av Kjell Eriksson

Jan 13th, 2008 | By | Category: 2008-1, Recension

Ordfront 2007
En man försvinner, och dyker upp igen tolv år senare. Inte vilken man som helst, det aktade socialdemokratiska kommunalrådet i Uppsala bara lämnar ett sammanträde och går upp i rök. Vi får raskt reda på att han tagit sig till Indien och lever där som trädgårdsarbetare i en botanisk trädgård. Han har blivit en anonym fattig vit man som är nöjd med sin tillvaro.
Men så kommer en uppsalabo förbi och känner igen honom och han inser att han måste fly – igen. Han måste fly tillbaka till Sverige.
Men varför flydde han egentligen från början? Från ett trist äktenskap (jo), från oegentligheter i politik och ekonomi (nej, fast det politiska har han börjat tvivla på).
Boken, och grundbulten, börjar redan i hans barndom 1956. Ett kort kapitel, och inte ensamt lösningen. Berättelsen vindlar sig fram och först på slutet får vi en förklaring, en lösning.
Blandad i allt detta finns ett gammalt mordfall och en avsågad kvinnofot i skärgården. Kjell Erikssons polishjältinna Ann Lindell möter många ensamma människor ute på ön.
Det hade i sig kunnat vara en deckare, polisroman, på egna ben, men Ann får ursäkta, det är kommunalrådet som fascinerar. Det är spännande på en mänsklig nivå, inte med action.
Jag gillar Kjell Eriksson för hans förmåga att skildra både vanliga och udda människor i deras miljöer. Både de vanliga och de udda är samtidigt udda och vanliga, så som alla individer är unika. Och så finns förstås en inte påträngande men klar tråd av idéer, inte en tydlig politisk ideologi men tankar om samhället och utvecklingen.
Jag tycker att Kjell Eriksson alltför ofta glöms bort när svenska deckare diskuteras. Han är värd en större läsekrets.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22