DEN GLÖMDA TRÄDGÅRDEN

May 29th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till den glömda trädgården

Av Kate Morton
The Forgotten Garden 2008
Översatt av Louise Thelin
Forum 2009

En flicka hittas på en kaj i Australien 1913, fyra år gammal och vägrar säga vad hon heter eftersom en sagoberätterska har sagt att det är en hemlighet. Hon tycks vänta på någon, men ingen kommer och frågar efter henne. Till sist tas hon om hand av  en hamnarbetare och hans fru som döper henne till Nell. Arton år senare får hon veta att de inte är hennes föräldrar och det förändrar den unga flickans liv.

Den glömda trädgården är en roman i flera tidsplan där Nell O’Connor och hennes barnbarn Cassandra innehar huvudrollerna i jakten på kunskapen om vem sagoberätterskan var.

Nell reser från Australien tillbaka till England där hon i Cornwall hamnar på det gamla herresätet Blackhurst Manor, ett legendomsusat ställe som tydligen har en förbannelse vilande över sig. Där finns också ett litet hus som kallas Klippstugan och det visar sig ha betydelse för Nells ursprung.  Det är denna stugas trädgård som gett boken dess namn.

Det här är en sorts historia som kan älskas av människor som gillar gamla och mystiska engelska lantegendomar och som inte har något emot att historien vindlar fram mellan olika tidsepoker. Själv är jag inte riktigt säker på vad jag tycker. Det hoppar fram och åter lite väl mycket för min smak och om brittisk knapadel är det många som skrivit, flera av dem mer roande och intressant än vad Kate Morton gör. Fast bitvis är den här boken riktigt underhållande.

Kate Morton föddes 1976 och är uppväxt i sydöstra Queensland, Australien. Hon har studerat drama och engelsk litteratur och arbetar nu på en doktorsavhandling vid University of Queensland. Hon bor med man och två barn i Brisbane och hennes debutroman Dimmornas lek finns också på svenska.

BIRGITTA GENBERG

Kate Morton. Foto Russell Shakespeare

Kate Morton. Foto Russell Shakespeare

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22