DEN FEMTE ÅRSTIDEN

Jun 26th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Den femte årstidenAv Mons Kallentoft
Natur & Kultur 2011
ISBN 9789127119031, Inbunden, 456 sidor

Mons Kallentoft skriver thrillers som ingen annan. Han har ett alldeles eget språk och alldeles egen teknik att trissa upp spänningen. Han borrar sig långt in i huvudena på bokens karaktärer, och vi får följa deras tankar, drömmar och funderingar.

Även de döda får komma till tals, ett berättarsätt som Kallentoft använts sig av ett tag nu. Jag börjar bli lite trött på det. Och det blir ganska många döda i hans årstidserie som nu kommit fram till del fem. Den heter följaktligen Den femte årstiden. Alternativet hade ju varit att avsluta med bok fyra. Men kanske det blir en fortsättning ändå, samerna delar in året i åtta årstider.

Detta är också en bok med ämnet mäns våld mot kvinnor, som det efter Milleniumtrilogin blivit ganska många av. Men Kallentoft brer på ordentligt. De onda är ondare, de begår de mest bestialiska brott mot många kvinnor. Att polisen då använder våldsamma metoder i sina förhör kan man nästan sympatisera med som läsare.

Fokus är som vanligt på kriminalinspektören Malin Fors, som nu är nykter alkoholist och börjar få lite ordning på sitt liv. Men utredningen sätter henne på hårda prov, både yrkesmässigt och privat. En sargad kvinnokropp hittas utanför Linköping och Malin finner paralleller till det fall som bekymrat henne under lång tid, den misshandlade och brutalt våldtagna Maria Murvall som sitter helt okontaktbar på Vadstena Sjukhus. Poliserna hittar flera liknande fall och utredningen breder ut sig till samhällets toppar.

Det är mycket spännande och man får som läsare ett stort hämndbegär mot våldsmännen. Men emellanåt kan alla tankar och drömmar dränka kriminalhistorien och kännas lika ovälkomna som reklaminslag i långfilmer.

Konstruktionen av kriminalgåtan är fyndig och intelligent. Sakta men säkert förs läsaren mot det obehagliga och obönhörliga slutet. Vi får se om Mons Kallentoft snappar upp samernas årstider. I sådana fall har vi ytterligare några spännande och intressanta stunder tillsammans med Malin Fors.

NISSE SCHERMAN

Mons Kallentoft

Mons Kallentoft. Foto Mia Carlsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22