DEN FALSKA JIHADISTEN

Apr 10th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Den falska jihadistenAv Suni Olson/Sune E Olsson
Publik, 2017
ISBN978-91-983870-0-1, storpocket, 232 sidor

Jag läste de sista sidorna precis när jag nåtts av nyheten om terrordådet i Stockholm den 7 april. Om den man som gripits för det dådet var en sann jihadist vet jag inte, men hans planering var i alla fall av långt mindre omfattning är den som skildras i den här boken.

Detta är den fjärde delen i det som Suni/Sune kallar Ringar på vattnet. Den första delen kom redan 2011. Det som förenar är ett antal personer som kan vara med som huvud- eller bipersoner, en del händelser och miljön, Bohuslän och stråket längs Göta Älv.

Sune E OlssonPå ett sätt är detta hans bästa bok i serien (han har också gett ut en novellsamling som e-bok, Lagerhusdetektiven, med noveller som i flera fall också publicerats i Dast, sök på Sune Olsson eller i kategorin novell). På ett annat finns några allvarliga minus.

Här finns en genomtänkt idé. Det finns två parallellhandlingar, dels en fransk muslim som har i uppdrag av IS att ordna spektakulära terrordåd i Sverige, dels polisinsatser i Sverige mot diverse brottslingar. Naturligtvis kommer deras vägar att korsas.

Han har lagt ner mycket detaljkoll på hur terrorister kan arbeta, och utan att kunna verifiera det som sägs känns berättelsen trovärdig. Likaså finns en grupp poliser (som också finns med i de tidigare böckerna) som är som poliser brukar vara i de flesta deckare.

Berättelserna flyter på, det finns fokus och detaljer som lockar till vidare läsning.

Men… Först några detaljer: det är svårt med egenutgivning, man saknar en kritisk förlagsredaktör och vi alla som skriver vet att egen korrekturläsning är minst sagt besvärlig, och här finns en hel del sådana små skönhetsfläckar. Allvarligare är ändå att detta skulle kunnat bli två, kanske tre, riktigt bra spänningsromaner om de fått växa ut lite till och delats upp. Och det tycker jag är synd. Allvarligast är dock slutet (som jag förstås inte kan avslöja) som både är dramaturgiskt avhugget och tyvärr troligt.

På Sunis webbsida kan man se att det kan bli fler böcker. Jag hoppas att han tar hjälp av en hårdhjärtat redaktör.

På omslaget står ”Kan svensk polis hantera en situation som Paris, 2015?”. Jag tror att svaret nu är ja.

LEIF-RUNE STRANDELL

Suni på webben: http://lyan.suni.nu/index.php/wiki/suni-olson/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22