DEN ENKLA SANNINGEN

Apr 27th, 2017 | By | Category: 2017-04 apr, Recension

Omslag till Den enkla sanningenAv Mark Johnson
Norstedts, 2017
ISBN 978-91-1-307378-1, 361 sidor

Vi har haft en del oegentligheter inom svensk förvaltning på sistone så det är inte underligt att sådant börjar dyka upp allt oftare inom litteraturen. Debutanten Mark Johnson – det engelskdoftande namnet till trots född i Ängelholm och till yrket politisk tjänsteman, först i Göteborg och sedan i Stockholm – tar åtminstone delvis upp ämnet i sin politiska thriller Den enkla sanningen.

På effektiv och välskriven prosa berättar han om Jonatan Stark, forskare och politiskt sakkunnig, som får statsministerns uppdrag att i hemlighet inhämta information om en ny energiteknik som sägs vara revolutionerande. Stark kan sitt specialområde men när det gäller det politiska spelet är han rätt naiv. Den borgerlige statsministern, en man med hisnande maktambitioner, behöver något som kan bli valfläsk i ett svagt opinionsläge.

Ytterligare ett krux uppstår. I statsministerns närhet frodas korruption med koppling till Ryssland. Men där finns också presschefen Betty Lind som fått nys om att bestickaren är en oligark som opererar bakom en respekterad konsultbyrå och hon börjar samarbeta med Jonatan Stark för att avslöja ett rävspel som hotar att sätta Sveriges säkerhet i fara. Men det betyder också att de själva kan riskera livet.

Johnson låter sin berättelse om politiskt och ekonomiskt maktspel utspelas under ett dygn i huvudstaden och Stockholms skärgård. Statsministern hoppas på folkets jubel om han kan presentera ett energiprogram med solpaneler vars effekt mångdubblas av ett märkligt färgämne. Till att börja med hade jag svårt att koppla detta men Johnson har en förmåga att övertyga. Han har jobbat i svängen och kan turerna. Det är inte enbart politiker av olika schatteringar som får på pälsen, även strebers inom journalistiken hängs ut.

Det är alltså en spännande och rappt berättad historia i högt tempo som serveras. Fast ibland märker man av debutantens vilja att berätta för mycket, något som tyvärr går ut över personteckningen. En utdragen tortyrscen känns påklistrad av en författare som inbillar sig att rått våld är ett måste i en thriller.

Men Johnson är en utmärkt intrigbyggare och de insprängda vardagsscenerna ger atmosfär. Man kan ana att han läst en hel del av författare som Grisham och Child. Slutscenerna tyder på att en uppföljare är på väg. Den är välkommen.

BROR ANDERSSON

Mark Johnson

Mark Johnson. Foto Göran Segeholm

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22