DEN ENES DÖD

May 16th, 2013 | By | Category: 2013-05 maj, Recension

Omslag till Den enes dödAv Peter James
Dead tomorrow 2009
Översatt av Reine Mårtensson
Ponto Pocket 2013
ISBN 978-91-7537-008-8, 504 sid

Groucho Marx (den bäste marxisten) sa en gång att ”vid sidan av en hund är en bok människans bäste vän”. Sedan jag läst Peter James Den enes död är jag benägen att både hålla med om det och att strunta i den lätt löjliga fortsättningen på citatet: ”Inuti en hund är det för mörkt för att läsa.”

Trots att boken inte är en bladvändare av samma snitt som James tidigare i serien om kommissarie Roy Grace men den är uppbyggd så att det är svårt att inte ideligen vända blad för att få veta hur Grace ska lösa mysteriet om tonårspojken som hittas i Engelska kanalen vid ett muddringsarbete. Obduktionen visar att han saknar vitala inre organ. Ytterligare undersökning leder till att man hittar ytterligare två döda och organplundrade i havet. Det ser ut att handla om människohandel för att komma över transplanteringsbara organ och spåren leder till Rumänien och saknade gatubarn där.

Peter JamesI Brighton sitter en stressad mor vid en sjuksäng där hennes allt klenare tonårsdotter ligger och väntar på levertransplantation, det enda som kan rädda hennes liv, och tiden börjar bli knapp.

Det är tidsfaktorn som gör berättelsen extra spännande. Visst vill man veta om myndigheterna med Grace i spetsen ska hitta organligan, men det som mest triggar ”hur-ska-det-gå-nerven” är Brightonflickans öde.

Som alltid skriver James på ett skenbart enkelt språk och skildrar de inblandade människorna så att de känns riktigt mänskliga.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22