DEN DÖENDE RADIOMANNEN

Jun 12th, 2017 | By | Category: 2017-06 juni, Recension

Omslag till Den döende radiomannenAv Ulf Broberg
Arx Förlag, 2017
ISBN 9789187043833, kartonnage, 232 sidor

Ulf Broberg är en erfaren författare och radiojournalist. Han har skrivit ett antal polisromaner, några tillsammans med polisen Peter Lundström. Ihop med advokaten Leif Ericksson skrev han också Du ska dö, boken om Fadime.

Författaren återkommer med sina senaste huvudpersoner Uppsalapoliserna Kenneth Klintman och Lisa Norén. De får ett par knepiga fall på halsen. En kvinna kastas ut ur en bil och avlider. En vanlig Uppsalabo blir brutalt mördad när han sitter och tar en öl. En känd radioman får beskedet att han har fått cancer. Hur ska han förgylla sina sista två månader i livet? Och kan det vara så, som det ofta är i kriminalromaner, att någon eller några av dessa historier hör ihop?

Ulf BrobergDessa parallellhistorier vävs samman med noggranna beskrivningar av polisens rutiner. Flera av polismännen uppträder med sina egna namn. Det ger en realistisk prägel. Dessutom får läsaren bekanta sig rent geografiskt med trakten runt Uppsala, även det lärorikt.

Ulf Broberg har intressant blandat in musik i boken, inte ett helt oanvänt uppslag. Det är främst äldre musik som blir nagelfaren och läsaren får i detalj veta det mesta om artister och grupper.

Problem uppstår när dessa ingredienser ska bakas ihop till en bok. De tenderar att bli lösa separata delar istället för en helhet. Det saknas ett bindande kitt mellan de olika intrigkomponenterna.

Jag vet att Ulf Broberg kan bättre.

NISSE SCHERMAN

Jag instämmer nästan helt med kollega Scherman ovan. Boken är en sammanställning av tre långnoveller där två av dem på slutet hänger ihop. Mycket till deckare, med en gåta att lösa, är det inte,  för läsaren har inget att grubbla över, men däremot en insiktsfull och realistisk skildring av polisarbete och ett intressant porträtt av just den döende radiomannen. Det är egentligen synd att den delen inte blev en längre bok med bara honom som  huvudperson. Här finns intressanta idéer som inte helt kommer till fullt utnyttjande.

Jo, Ulf B kan bättre som deckar/polisromanförfattare, men jag blev glatt överraskad och läste hela med behållning.

LEIF-RUNE STRANDELL

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22