DEN BITTRA PAJENS SÖTMA

May 12th, 2014 | By | Category: 2014-05 maj, Recension

Omslag till Den bittra pajens sötmaAv Alan Bradley
The sweetness at the bottom of the pie, 2009
Översättning Ylva Stålmarck
Lind & Co, 2014
ISBN 978-91-7461-249-3, inb, 367 sidor

Mästerlig mysdeckare kallas den för på baksidan och man säger att recensenter jämfört den med verk av Agatha Christie, Dorothy Sayers och Arthur Conan Doyle.

Nej. Mysdeckare, okej, passar utmärkt för lättsam sommarläsning. Lättläst, välskriven, kul idé, bra intrig. Inte särskilt trovärdig.

På omslaget står också ”En Flavia de Luce-deckare” vilket antyder att det kommer fler, eftersom detta är en debut som raskt fick Dagger-pris. Flavia är 11 år, lillasyster till två systrar, döttrar till en pensionerad överste som helst sysslar med frimärken utan att ägna särskilt mycket tid och omsorg om barnen. De bor i det delvis förfallna fäderneslottet, där en förfader inrättade ett komplett kemilaboratorium. Det är Flavias älsklingsplats, för hon har upptäckt kemins under och intresserar sig särskilt för gifter. Och det är 1950.

Deckarhistorien börjar först med en död dvärgbeckasin som har ett frimärke spetsat på näbben utanför köksdörren, sedan med att Flavia upptäcker en döende man i trädgården. Hon kallar på hushållets alltiallo, som kallar på polisen. Men Flavia tänker lösa gåtan själv.

Numera är det ovanligt med en berättelse som inte hoppar mellan olika tidsplan och mellan olika personers aktiviteter. Här är Flavia helt i centrum och vi får följa hennes utredning. I berättelsens centrum finns ett antal sällsynta och i det närmaste ovärderliga frimärken.

Författaren är från Kanada, bor på Malta och låter boken utspela sig i England. Ska vi kalla det för globalisering?

En behaglig avkoppling från seriemördare och terrorism. Sånt kan också behövas. Ser fram mot att få träffa Flavia igen.

LEIF-RUNE STRANDELL

Alan Bradley

Alan Bradley. Foto Jeff Bassett

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22