DEN ANDALUSISKE VÄNNEN

Sep 28th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till Den andalusiske vännenAv Alexander Söderberg
Inläst av Johan Rabeaus
Norstedts ljudbok 2012
ISBN 978-91-1-304412-5, 13 CD ca 16,5 tim

Det tycks ha blivit något av en trend att beskriva svenska kriminalpoliser som giriga och mordiska varelser, mer ute efter egen vinning än att sköta jobbet enligt regelboken. Här är de nästan värre än i andra böcker.

Alexander SöderbergÅ andra sidan är bovarna lika goda kålsupare. De vapensmugglare, knarkmafiosos och liknande som beskrivs har heller inte något emot att ta sina medmänniskor av daga. Man behöver nästan räknedosa för att få ihop antalet lik.

Samtidigt kan jag förstå Norstedts förtjusning i detta förstlingsverk. Söderberg har spunnit en intrig med mängder av trådar där väl gestaltade personager rör sig kring huvudpersonen – en sjuksköterska som råkar in i en historia hon har svårt att förstå sig på och som får svårartade konsekvenser för henne och hennes unge son.

Sjuksköterskan Sophie Brinkman stöter på den latinsk välpolerade affärsmannen Hector Guzman på arbetsplatsen, där han är inlagd för benbrott efter att ha blivit påkörd av en bil. Sedan eskalerar allt. En ”hemlig” polisstyrka jagar Guzman och börjar snoka runt Sophie medan en av hennes gamla bekanta har blivit vapensmugglare och jagas av smått galna ryssar när en affär inte går exakt som den ska.

Ingen tycks vara så som man tror från början. Den svenska polisstyrkan drivs inte av rättspatos och inte ens Sophie Brinkman får behålla sin oskuldsfulla vithet romanen ut. Det har blivit en saga om godhet versus ondska där det visar sig att godheten saknas.

Trots senare tiders rättsliga affärer har jag haft en illusion om att det finns en grund av hederlighet inom den svenska poliskåren. Den illusionen har inte författare Söderberg. Men han tar i för mycket för att jag ska uppfatta boken som riktigt trovärdig. Som Per Magnusson konstaterade när han recenserade pappersboken i Dast: Söderberg är bra, men ännu ingen Hjalmar.

Inläsningen sköts klanderfritt av Johan Rabaeus (bilden nedan).Johan Rabaeus

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22