DEN ANDALUSISKE VÄNNEN

May 2nd, 2012 | By | Category: 2012-05 maj, Recension

Omslag till Den andalusiske vännenAv Alexander Söderberg
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-304362-3, 501 sid

Denna sköna månad maj släpps ännu förhandssuccé inom kriminalsvängen. Det är Alexander Söderberg, författare till TV-seriemanus (bland annat av Läckberg-material). Han har hunnit intervjuas i Svenska Dagbladet som vill låta oss tro att han är den nye Stieg Larsson, inte minst för att hans förstlingsverk Den andalusiske vännen redan sålts till ett par dussin förlag runt vårt lilla klot. Sådan hajp har vi sett förut och när boken nått läsarna har det blivit pannkaka av alltsammans. Och det utlovade Hollywoodintresset verkar hittills inte ha passerat diskussionsstadiet.

Fullt så illa som för några tidigare uppskrivna författare av kriminallitteratur behöver det inte gå den här vändan. Söderbergs erfarenhet som manusförfattare och dramaturg gör att han vet var skåpen ska ställas. Fast någon sensation är inte romanen. Det är en habil kriminalstory med thrillerinslag och det som ligger lite utanför ramarna är att huvudpersonen inte är polis. Mittåt – vi har läst sådant tidigare.

Hans hjältinna heter Sophie Brinkmann, är ensamstående mor, änka och sjuksköterska. På sin avdelning blir hon bekant med trafikoffret Hector Guzman och mer än en önskan om ytlig bekantskap uppstår.

Nå, Guzman visar sig vara något lite farligare än den benskadade verkade vara när han låg i sjuksängen. Sophie råkar in i ett krakel mellan två brottssyndikat som ligger i luven på varandra. Polisen intresserar sig också för dem och den förälskade Sophie ställs inför dilemmat om vilken sida hon skall välja. Hon måste göra det bästa möjliga för sig själv och sin son.

Det är en bitvis brutal historia som berättas och framåtrörelsen är konstant. Lite av en såpa i dramaturgin eftersom spänningen ska flyta på i ytterligare minst ett par böcker. Jag väntar gärna på nästa innan jag vågar avgöra om Söderberg har det som krävs för att nå upp till förhandförväntningarna. Men redan nu kan avslöjas att jag inte tycker att han är en ny Hjalmar.

PER MAGNUSSON

Alexander Söderberg

Alexander Söderberg. Foto Malin Lauterbach

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22