DEEP SOUTH The Story of the Blues

Apr 16th, 2013 | By | Category: 2013-04 apr, Recension

Omslag till The story of the bluesAv Peter Bölke
Edel Germany GmbH (EarBooks) 2012
ISBN 978-3-940004-98-7, 155 sid

Detta är rent ut sagt en fantastisk coffee table book för alla som älskar den jazz och blues som förekom från sent tiotal och fram till i dag, om man vågar sig på att räkna in den inspelning av John Mayall från 2009 som avslutar CD 4 i den kvartett skivor som finns med i boken. Skivorna inkluderar klassisk deltablues (Bessie Smith, Ma Rainey, Alberta Hunter med Fats Waller, Son House, Robert Johnson, bilden, och många andra), pianoblues med storheter som Pine Top Smith, Meade Lux Lewis, Albert Ammons, Pete Johnson, Memphis Slim med flera, orkestermusik med Louis Armstrong, Lester Young, Dizzy Gillespie och andra ända fram till John Coltrane och Dave Brubeck och i fjärde CD:n hörs bland andra elektrifierade bluesartister som Muddy Waters, Sonny Boy Williamson, Chuck Berry, B. B. King, John Lee Hooker och T-Bone Walker. Till och med Elvis Presley har fått ett spår.

Robert JohnsonDet är en mycket, mycket rikt illustrad bok (bilderna från Getty Images) i stort format. Alla texter är på engelska och tyska, författade av den tyske jazz- och blueskännaren Peter Bölke som utkommit med flera andra böcker om musik. Det märkliga med honom är att han tycks vara fotoskygg. En sökning på nätet misslyckades att få fram något porträtt av honom.

Visst är den amerikanska musiken från sydstaterna redan ordentligt dokumenterad i massor av böcker, men som repetitionskurs är denna snabbgenomgång alldeles ypperlig och många av bilderna ger en nostalgisk kick. Bölke skriver utmärkt och lättförståelig engelska, översatt från hans egna tyska text. Den första bluesskivan i USA kom ut 1920 på etiketten Okeh och innehöll låten Crazy Blues, sjungen av Mamie Smith (uppbackad av Her Jazz Hounds) som på mindre än ett år såldes i över en miljon exemplar. Naturligtvis finns den med på första CD:n som likt de tre andra är minutiöst dokumenterad med inspelningsdatum och medverkande musiker.

Det var ett verkligt kvällsnöje (flera kvällar, faktiskt) att läsa boken, njuta av bilder och fotografier och samtidigt låta den gamla, men evigt unga musik fylla rummet.

Ni som har samma musiksmak med nostalgiska underströmmar som jag bör skaffa boken. Jag unnar er den upplevelsen.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22