DEADLINE

Nov 1st, 2020 | By | Category: 2020-11 nov, Recension

Omslag till DeadlineAv Rebecka Edgren Aldén
Norstedts, 2020
ISBN 9789113100685, inbunden, 370 sidor

Detta är författarens tredje kriminalroman. De ges inte ut inte så tätt. För fem år sedan kom Den åttonde dödssynden och för tre år sedan Och blomstren dö. Nu har hon skrivit om ett område hon känner igen. Tidskriftsvärlden. Hon har själv bl.a. arbetat på Damernas värld och varit chefredaktör på Mama och Family Living.

Livsstilsmagasinet som det handlar om här heter Suzanna och är den mest kända och vällästa tidskriften inom sitt område. Anna som är huvudperson får ett erbjudande att leda Suzanna tillsammans med Diana Gray. Det blir ett konfliktfyllt och komplicerat arbete. Det Diana gör verkar mest gagna henne själv. Hon är en fd dokusåpastjärna som nu är en av landets mest inflytelserika influencer.

Det är ingen vacker arbetsplats författaren beskriver. Medarbetarna pressas till det yttersta och Anna, som har personalansvaret, sliter med att samtidigt tillfredsställa läsare, ledning, arbetskamrater och inte minst sin egen familj. En man och två barn som ser henne allt mer sällan.

Jag upplever de flesta av redaktionsmedlemmarna som väldigt karikerade. Det beror naturligtvis på att jag inte har en susning om hur det går till på en sådan arbetsplats. De första två tredjedelarna handlar om alla dessa konflikter på Suzanna som verkar olösbara. Det är initierat, trovärdigt och detaljerat beskrivet. Därefter övergår boken till att vara en ren deckare.

Ett lik hittas i källaren på förlagshuset och Anna blir misstänkt. Författaren har konstruerat en riktig pusselgåta med klockslag och passerkort. Det leder så småningom till en upplösning som jag inte såg komma. Konstruktionen är skickligt gjord av Rebecka Edgren Aldén.

Som deckarläsare är det den senare delen jag uppskattar mest. I början av boken vill jag bara skrika till Anna: Skärp dig! Fixa det där! Lätt för mig att säga.

NISSE SCHERMAN

Rebecka Edgren Aldén

Rebecka Edgren Aldén. Foto Kajsa Göransson

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22