DE WEISS SISTA UPPDRAG

Nov 10th, 2019 | By | Category: 2019-11 nov, Recension

Omslag till Dr Weiss sista uppdragAv Lars Gustafsson
Norstedts förlag, 2019
ISBN 978-91-1-309737-4 , inbunden, 125 sidor

Lars Gustafssons postumt utgivna text är en vindlande resa genom tid och rum. Dr Weiss har ett uppdrag, oklart vilket, som leder honom till ordensmästaren. Vägen dit går igenom ett Hilbertrum och han är till synes innesluten i en Kleinflaska, eller i fyra eller i ett oändligt antal dimensioner. Dr Weiss rör sig därför obehindrat mellan olika universa. I själva verket vet vi inget om i vilken tid han rör sig och det vet inte heller huvudpersonen. Einsteins postulat om rumtid är överallt närvarande. Efter hand förstås att huvudpersonen är på jakt efter Fredegesiusbrödernas Järnkrona, en intelligensförstärkare som försvunnit.

Berättelsen är som skärvor, fragment som är svåra att foga ihop och än mindre att få en helhet i. Det kanske är författarens avsikt, men vad är då Lars Gustafsson ute efter? Kanske att vi inte vet något om den värld vi lever i, att det vi ser i den lokala metriken är bara speglingar och skuggor av något annat. Som ett credo och kanske Lars Gustafssons djupare uppfattning om livet framstår raderna i slutet ”men innehavaren (av intelligensförstärkaren, min anm.) kommer alltid att tvingas betala det slutliga priset för denna ocean av begreppslig klarhet och makt: insikten om den mänskliga existensens totala intighet”.

Om man bortser från författarens intentioner är varje skärva ett mästerverk. Det är suggestivt , man sugs in i texten och vill veta hur det ska sluta. Men, det är en fåfäng jakt på mening. Det förefaller som att Lars Gustafsson leker med science fiction-genren, men med en existentiell klangbotten som mynnar i intet.

ULF MALMSTRÖM

Lars Gustafsson

Lars Gustafsson. Foto Benjamin Gustafsson

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22