DE UTSTÖTTA

Jun 6th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag till De utstöttaAv Elly Griffiths
The Outcast Dead, 2014
Översättning Gunilla Roos
Minotaur, 2014
ISBN 978-91-87645-00-6, inb, 304 sidor

Jag gillar Elly Griffiths sätt att skriva, hennes personer (de viktigaste kommer tillbaka i böckerna och deras relationer är viktiga), miljön, intrigerna som både är vanliga och udda. Det senare beror förstås på att huvudpersonen, Ruth Galloway, är arkeolog med specialitet inom rättsarkeologi.

Det är inte så att hennes böcker är fantastiska, hon är inte den bästa av nutida brittiska deckarförfattare, men hon förmedlar en närvaro av en grupp personer jag inte kan låta bli att gilla. Jag skulle gärna träffa Ruth, kommissarie Nelson och druiden Cathbad.

Den dubbla intrigen i denna, hennes sjätte, berör barnamord. Elly gräver ut en gravplats och hittar liket av en känd änglamakerska från 1800-talet, känd och fruktad för att hon fått en hand avhuggen i en olycka och sedan försetts med en krok. Hon dömdes till döden för att ha mördat en liten gosse i hennes vård. Men var hon skyldig?

Samtidigt dör en åtta månaders gosse, och polisen misstänker mord och att mamma, eller möjligen pappa, gjort det. Det är familjens tredje barn, och även de två tidigare har dött i plötslig spädbarnsdöd.

Dessutom förs andra små barn bort.

Föräldrars skräck för att förlora sina barn genomsyrar hela boken. Det blir komplicerat då en del av barnen lever i familjer där pappa inte säkert (ibland helt säkert inte) är den biologiska fadern.

Det är oro, känslor i familjer, som ger spänningen mer än mordgåtorna.

Ni som inte läst något av Elly Griffiths tidigare kan börja direkt med denna bok, men utvecklingen mellan de viktigaste personerna blir tydligare om man börjar från början.

Jag tolkar Minotaurs snabba utgivning som att det är fler än jag som fallit för Ruth, Harry Nelson och lilla Kate.

LEIF-RUNE STRANDELL

Elly Griffiths

Elly Griffiths. Foto Sara Reeve

Författarens webbplats: www.ellygriffiths.co.uk

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22