DE UNDERKÄNDA

Nov 4th, 2015 | By | Category: 2015-11 nov, Recension

Omslag till De underkändaAv Hjorth & Rosenfeldt
Norstedts, 2015
ISBN 9789113066776, inbunden, 405 sidor

Författarna har nått fram till den femte delen i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman och hans kollegor på Riksmord.

Sebastian är en synnerligen otrevlig person, även om det emellanåt skymtar fram lite mänskliga drag. Han är sexmissbrukare och gör inte mycket som han själv inte har vinning av. Men vad andra inte vet är att han bär på en mörk hemlighet som plågar honom ständigt. Han har förlorat ett barn i tsunamin, och han vill nu till varje pris behålla kontakten med den dotter som han i vuxen ålder har upptäckt att han har.

Överhuvudtaget handlar denna bok mycket om polisernas privatliv. Där inträffar ett stort antal ganska osannolika händelser. Man kan undra hur de har tid med att lösa brott. Jag får dokusåpavibbar när jag läser, det blir alltför mycket. Extremt skruvade relationsproblem tar över kriminalhistorien.

Dokusåpadeltagare är också i fokus i kriminalintrigen. Två sådana blir mördade inom en vecka. De har båda skjutits med en bultpistol, de har en dumstrut på huvudet och de har ett kunskapsprov fasthäftat på ryggen. De har uppenbarligen inte klarat av att svara på så många frågor.

Flera brutala mord inträffar, det är uppenbart att en seriemördare är lös. Ännu en! I svensk kriminallitteratur är snart varje våldsman en sådan.

Mördaren är mycket smart och gäckar polisen. Han ligger hela tiden ett steg före och häcklar kriminalarna. Intrigen är också smart, om än mycket osannolik. Men det är fyndigt och som vanligt fantasifullt när det gäller detta författarpar. Men tyvärr hamnar mordgåtan i skymundan, i skuggan av polisernas olika problem, mer eller mindre absurda sådana.

Att författarna kan sin profession är ändå uppenbart. Förra årets bok var den klart bästa av dem. De är skickliga på att skapa spänning och att låta läsaren överraskas av nya händelser och ledtrådar i polisutredningen. Jag önskar bara att det vore mer fokus just på sådant.

NISSE SCHERMAN

Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt

Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt. Foto appendixfotografi

 

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22