DE SOM FÖRSVANN

Feb 12th, 2018 | By | Category: 2018-02 feb, Recension

Omslag till De som försvannAv Sheena Kamal
The lost ones, 2017
Översatt av Gunilla Mattsson
Harper Collins Nordic, 2018
ISBN 978-91-509-3077-4, 350 sidor

Den hårdhudade journalisten, receptionisten och detektiven Nora Watts bor i kanadensiska Vancouver, har en mörkhyad och en vit förälder och dessutom ett tydligt litterärt släktskap med Stieg Larssons Lisbeth Salander. Hon är en tuffing som inte litar på någon och gärna tar till både våld och genvägar när hon är någonting på spåren. Under denna iskalla yta finns ändå både sårbarhet och tvivel. I hennes bakgrund hittar man både våldtäkt, spritmissbruk och faderns självmord.

Sheena KamalEn av hennes arbetsgivare är en organisation som söker försvunna personer och när det ringer hemma hos Nora klockan fem på morgonen inser hon allvaret men det här samtalet visar sig innehålla mer trauma än hon väntat sig. Det par som vill att hon ska leta rätt på deras adopterade dotter Bonnie skickar en pil rätt in i Noras hjärta. Bonnie är Noras barn, resultatet av en våldtäkt för femton år sedan.

Det som kunde ha blivit en sentimental mor-dotter-uppgörelse visar sig som något helt annat. De som försvann är en blandvändare som blandar och ger ur detektivromanhistorien. Noras cyniska inställning gentemot samhället doftar av de 30-talsromaner som skrevs av Raymond Chandler och Dashiell Hammett men är placerad i en grym kanadensisk nutid där grymheten emellanåt mildras av jagberättarens fräna och ofta lite nedlåtande humor.

Det finns dessutom ett hjärta inbäddat i huvudpersonens mycket egensinniga syn på son omvärld och människorna som befolkar den. Nordisk noir på andra sidan Atlanten där polisen ger absolut faderullan i om flickor ur ursprungsbefolkningen försvinner.

Sheena Kamal har skrivit en smart och tät historia med kraftig framåtrörelse. Men kan på några få (väldigt få) ställen känna att intrigen är mer en skrivbordskonstruktion än äkta vara men det blir en sekundsnabb känsla. Sedan rycks man in i Noras värld igen.

Sheena Kamal föddes i Karibien och kom till Kanada som barn och bor nu i Vancouver. Hon har examen i statsvetenskap och har tidigare arbetat som kriminalresearcher för film och tv. Hon bor idag i. De som försvann är hennes debut och har sålts till femton länder.

INGER STRANDBERG

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22