DE SAMMANSVURNA

Nov 23rd, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till De sammansvurnaAv David Baldacci
Hell’s Corner 2010
Översatt av Jan Risheden
Bra Böcker 2011
ISBN: 978-91-7002-928-8, 453 sid

Det här är bok nummer fem i Baldaccis serie Kamelklubben (Kamelklubben, Samlarna, Förrädarna, De rättfärdiga och De sammansvurna). I denna bok får den pensionerade agenten John Carr presidentens personliga uppdrag att ställa upp på ett riskfyllt uppdrag som inbegriper hot mot den brittiske premiärministern. Carr ska samarbeta med FBI, CIA, ATF och andra bokstavskombinationer bland de vidsträckta amerikanska rättsvårdande organisationer som dessutom fått brittiska agenter på halsen.

David BaldacciSamtidigt som den brittiske premiärministern tas emot som gäst i Vita huset smäller en bomb av på andra sidan Pennsylvania Avenue, i grönområdet Lafayette Park. Ministern skulle egentligen ha passerat parken men råkade vricka foten och klarade sig undan explosionen.

Tillsammans  med brittiskan Mary Chapman från MI-6 skall Carr – också känd som Oliver Stone (!), den skickligaste lönnmördare USA haft – hitta människorna bakom bombattacken. Det visar sig att motståndarna är minst lika kapabla till mord som någonsin Carr/Stone och hjälten kommer fram till att attentatet i Lafayette Park bara är början på något mycket större och värre. Så han tar kontakt med sina vänner i Kamelklubben.

Kan man tro på det här? Jovisst – om man anstränger sig och har överseende med trista personer, rörig handling och lite ingredienser av den sort som förr i världen kallades ”kusinen från Australien”.

Men något måste ändå Baldaccis böcker ha. De är översatta till 40 språk, utgivna i 80 länder och ligger alltid på amerikanska bästsäljarlistor. David Baldacci (född 1960 i Virginia, där han fortfarande bor) verkar inte vara nöjd med det. Han är en av grundarna av Wish You Well Foundation som bekämpar analfabetismen i hemlandet.

JAN NYGREN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22