DE RÄTTSLÖSA

May 10th, 2020 | By | Category: 2020-05 maj, Recension

Omslag till De rättslösaAv Malin Thunberg Schunke
Piratförlaget, 2020
ISBN 978-91-642-0594-0, inbunden, 371 sidor

Många författare har vitnat om att de oroar sig för sin andra bok, särskilt om debuten tagits emot väl. Jag kan redan här säga att oron i detta fall är obefogad. Debuten Ett högre syfte fick Deckarakademins debutantpris.

I den fick vi träffa en svensk och en italiensk ledamot av Eurojust, EUs organ som ska samordna flera länders insatser vid internationell brottslighet. I debuten gällde det en svensk som fastnat i Frankrike misstänkt för att vara terrorist. Nu får vi träffa de båda juristerna igen, svenska Esther Edh (med förvirrande kärleksliv i Stockholm) och italienska Fabia Moretti, färgstark tidigare maffiaåklagare med ett förflutet vi bara får småbitar av.

Nu dras de in i misstänkt maffiaverksamhet i Italien. Flera länder har slagit larm om att medborgare har försvunnit och att spår leder till stora jordbruk i Italien, i Neapeltrakten. Det handlar om de rättslösa, svartarbetande arbetare som i praktiken hamnar i slavliknande förhållanden. Nu finns indikationer på att en stor producent av ekologiska tomater har maffiakopplingar. En ung italiensk-rumänsk polis skickas in för att försöka ta reda på om de försvunna finns där eller har varit där.

Samtidigt får vi i korta kapitel följa en ung italiensk pojke som varje natt smyger sig till ett skjul där det finns en fånge som han ska ge mat och dryck som pojkens mamma skickar med, men absolut inte får prata med.

Liksom i den förra boken följer vi händelser och personer på flera olika platser i Italien, Sverige och Tyskland. Det finns trådar och personer som hänger med från debuten, och det finns personer och händelser som pekar mot att det blir en tredje bok med samma huvudpersoner.

Det är flera viktiga ämnen som tas upp: det moderna slavarbetet, maffians ökande internationalisering, stora pengar i avfallshantering (eller snarare brist på sådan), den svåra kontrollen av kemikalier som skeppas runt i världen.

Överraskningen i debuten om vad internationell rätt kan uträtta och vad som händer i en grupp när något traumatiskt inträffar finns inte här lika uttalat. Men författarens upprördhet över vad som händer och hur utsatta människor hamnar i situationer där rättsväsendet inte klarar av jobbet är tydligt. Jag hoppas att hon fortsätter att sätta Esther och Fabia i viktiga uppdrag som kan lära oss läsare om viktiga frågor med internationell koppling. Välskrivet också, inte att förglömma.

LEIF-RUNE STRANDELL

Författarens första bok Ett högre syfte fick förra året Svenska Deckarakademins debutpris. Då infinner sig den svåra uppgiften att följa upp, att åstadkomma en tvåa som är lika bra eller bättre. Har hon då lyckats med det. Ja, närapå skulle jag vilja säga. Malin Thunberg Schunke visar att hon är en thrillerförfattare att räkna med, en i den svenska eliten.

Författaren är docent i straffrätt och har verkat som åklagare. Kärleken har fört henne till Hannover, men familjen tillbringar också tid på Sardinien. Vad är då mer naturligt än att skriva internationella thrillers.

Det sympatiska huvudpersonparet från förra året är tillbaka. Vi får följa den karismatiska chefen för Eurojust Fabia Moretti och den svenska åklagaren Ester Edh som också arbetar där. De utgör ett mycket färgstarkt radarpar och tillför boken en lagom dos humor. Kanske slirar historien lite i beskrivningarna av deras egna personliga problem.

Det handlar denna gång om cynisk brottslighet med lagring av farligt avfall och miljöskadande bekämpningsmedel i centrum. Hela intrigen bär sannolikhetens sorgliga skepnad och många gånger blir man som läsare upprörd över vad ekonomisk vinning kan göra med människor.

Några säsongsarbetare försvinner spårlöst på italienska tomatodlingar. De som jobbar där har slavliknande anställningsförhållanden. Det är dock svårt att komma åt olagligheterna. Polisen bestämmer sig för att skicka in en infiltratör som med livet som insats letar efter spår.

Författaren lyckas mycket väl med balansgången mellan samhällsinformation/kritik, humor och en thrillerartad intrig. Hela historien är skitig, svettig och upprörande. Om jag vill äta tomater igen återstår att ta ställning till.

NISSE SCHERMAN

Malin Thunberg Schunke

Malin Thunberg Schunke. Foto Anna-Lena Ahlström

Artikel om författaren

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22