DE OTROGNA

Sep 5th, 2017 | By | Category: 2017-09 sep, Recension

Omslag till De otrognaAv Andreas Norman
Albert Bonniers Förlag, 2017
ISBN 9789100156510, inbunden, 288 sidor

Andreas Norman debuterade som poet redan 1996. Sin första thriller skrev han 2013, En renande eld. Den blev mycket lovordad, även internationellt.

På något sätt har poesin påverkat hans språk. Andreas Norman skriver mycket målande, miljöer och personer får liv under hans penna. Han lyckas till och med skildra extremt våld utan att det blir splattrigt och rått.

Bente Jensen är svensk säkerhetsagent i Bryssel. Hon kommer en brittisk konspiration i Syrien på spåren och hamnar i ett tyst krig med MI6-agenten Jonathan Green. Naturligtvis blir det spännande, även idag kan spionthrillers bli det, trots att ämnena har förändrats sedan Le Carrés böcker. Det är för övrigt inte helt fel att jämför just med honom.

Konflikten eskalerar och drabbar så småningom Bentes egen familj. Beskrivningarna hur privatlivet blir drabbat, både för Bente och Jonathan, är mycket läsvärda, inkännande och känsligt beskrivna. Här finns inget av det pekoral som ibland kan finnas när familjefrågor ska beskrivas i kriminalromaner, speciellt i svenska sådana.

Andreas Norman har producerat en högoktanig internationell thriller, men som svensk läsare känner man sig ändå hemmastadd. Mycket av den familjerelaterade intrigen skulle kunna ha tilldragit sig var som helst.

Den här författaren tillhör verkligen världseliten i genren internationella thrillers.

NISSE SCHERMAN

Andreas Norman

Andreas Norman. Foto Emil Malmberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22