DE DRABBADE

Mar 13th, 2020 | By | Category: 2020-03 mars, Recension

Omslag till De drabbadeAv Karin Wahlberg
Wahlström & Widstrand, 2020
ISBN 9789146236030, inbunden, 416 sidor

Efter ett uppehåll sedan 2011 återkommer Karin Wahlberg med den nionde boken om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans fru Veronika Lundborg. De är inte bortglömda. Jag minns de första böckerna med glädje. Nytt i denna bok är att de har flyttat till Lund från Oskarshamn.

I mellantiden har författaren skrivit en populär Lasarettserie och en uppmärksammad bok om sin egen och andras sjukdom, Cancerland.

Sjukvården är som vanligt central i Karin Wahlbergs böcker, en sjukvårdsadministratör hittas brutalt mördad i sin sommarstuga. Hon har dessutom fentanyl i kroppen. Vem mördaren är och varför hon bragts om livet blir ett svårt problem att lösa för den nye kriminalaren i staden, Claes Claesson och hans utredningsgrupp.

Parallellt får vi följa en grupp cancerpatienter som får bra vård på en specialklinik i staden, en klinik som hotas av nedläggning. Det hotet kommer från den mördade kvinnan som leder arbetet att rationalisera sjukvården i Lund.

Claes och Veronikas familjeliv upptar även det en stor del av handlingen. Deras problem är mer av vardagsart, men är ändå intressanta. Två mindre barn kräver sin tid och omsorg. Polisarbetet är omsorgsfullt och trovärdigt skildrat.

Mordintrigen är väl uppbyggd, även om jag genomskådade en av ledtrådarna, vilket gjorde upplösningen mindre överraskande. Jag tillskriver detta det faktum att jag läser fler kriminalromaner än de flesta.

Författaren är i grunden läkare och väver in initierad kritik mot den svenska vårdapparaten. Det är inte utan att det lämnar lite sur smak i munnen.

Staden Lund är detaljerat beskriven, likaså de olika karaktärerna. Ibland blir just det lite för mycket av det goda och tar bort en del av spänningsmomentet.

Det är ändå trevligt att det är flera deckarförfattare som just i år återvänder till genren. Så skickliga sådana som Karin Wahlberg är alltid välkomna.

NISSE SCHERMAN

Karin Wahlberg

Karin Wahlberg. Foto Magnus Liam Karlsson

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22