DE DÖDAS TEMPEL Om arkeologi och jakten på stenålderns själ

Sep 29th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till De dödas tempelAv Jonathan Lindström
Norstedts 2011
ISBN 978-91-1-303078-4, 383 sid

Arkeologi kan vara gräsligt intressant. En av de bästa svenska böcker jag läst i ämnet är Maja Hagermans Försvunnen värld, om utgrävningen intill E4 norr om Uppsala. De dödas tempel utspelar sig också intill ett vägbygge – i Sörmland mellan Södertälje och Strängnäs. Vid sitt sommartorp i Turinge satt Siv Johansson och drack kaffe när arkeologen Jonathan Lindström och Riksantikvarieämbetets utredare Ann Luthander anlände för att gräva upp hennes tomt i jakt på forntiden. Det var sedan länge bestämt men Siv blev ändå överraskad av besöket och när grävandet kom igång blev också arkeologerna överraskade.

Några decimeter under ytgräset fann man rester efter sexton barn och vuxna från stenåldern tillsammans med keramik samt ting av flinta och ben. Tingen och människorna omslöts av ett raserat trätempel. Det var fyratusen år sedan de levde i en värld som skilde sig mycket från vår, både vad det gäller trosuppfattningar och samhällsstruktur.

Jonathan LindströmArkeologerna kom att kalla templet för dödshuset. Arbetet med utgrävningen leddes av arkeologen och författaren Jonathan Lindström som dessutom forskar om stenålder, bronsålder och forntida människors syn på världen. Han har utkommit med ett antal faktaböcker och utsågs 2007 till Årets folkbildare.

I denna bok om Södermanlands stenålder berättar han om utgrävningen där traditionella arkeologiska metoder i dag kombineras med DNA-analyser och isotoper från mänskliga skelett, något som ger vetenskapen nya kunskaper om människors livsbetingelser tusentals år tillbaka i tiden.

Berättelsen om fynden från dödshuset i Turinge har blivit något av den detection story, där en hemlig kod till sist knäcktes och gav arkeologerna en aning om stenåldersmänniskans tankesätt.

Spännande!

KARL HJELM

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22